<<< Vissza

Téltemető - tavaszköszöntő

2003. március 7.

 
Miután kidobolták és felolvasták Szirbik Imre polgármester köszöntőjét, busójárással, farsangi alakoskodással, kolompolással és különféle programokkal már pénteken, február utolsó napján elkezdődött a vidám télbúcsúztató rendezvénysorozat, melynek keretében a szentesi busók, táncosok mellett egy szlovéniai jelmezcsoport is hozzájárult a megfelelő hangulat megteremtéséhez.

A pénteki események mintegy felkészítették a lakosságot a szombati farsangi fiesztára, sokakat meggyőzve arról, hogy lesz miért kimozdulni a lakásból. A szombati időjárásra nem lehetett panasz: a verőfényes napsütés ideális körülményeket teremtett, s megelőlegezni látszott a téltemetés sikerét.
A télbúcsúztató városi karnevál egésznapos szórakoztató programot kínált kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Szombaton reggel a Pom-Pom Picúrok Farsangja csalogatta ki családostól az embereket a sportcsarnokba. A legkisebbeket kezdésként a Pom-Pom Együttes szórakoztatta, amely vicces bohócdalokat adott elő. A délelőtt folyamán az általános iskolák jelmezes, zenés produkciói versengtek a közönség és a zsűri kegyeiért. A kicsik vidáman és lelkesen adták elő ötletes műsorszámaikat, amelyeket minden esetben a nézők tapsa honorált. Közben a gasztronómiai udvaron már javában sült a birka, a játszani vágyó gyermekeket pedig számos program - arcfestés, álarckészítés - kötötte le. Az önfeledt gyermekarcok arról tanúskodtak, a közös játék minden percét élvezték. A népművészetek, népszokások iránt érdeklődők az emeleten Gurmai Ferenctől, a Néprajzi Múzeum nyugdíjas restaurátorától leshették el a busóálarc készítés mesterfogásait. Az országos hírű mester helyszínen faragott prémes álarcai, népviseletbe öltöztetett fafigurái nemcsak a gyerekek kíváncsiságát keltették fel.

Ebédidőben a "pampuskaosztás" keretében a Zöldág Egyesület tagjai több száz farsangi fánkot osztottak ki az éhes gyermekek és felnőttek között.

Püski Krisztián


<<< Vissza