<<< Vissza

Kitekintés a világra
Külföldi kapcsolatok

2003. február 28.

 
A gyakorlati ismeretek, a korszerű módszerek elsajátítása alapvető fontosságú a különféle szakiskolák esetében, ahol a megfelelő tudású szakmunkásokat és a jövő szakembereit képzik. Két helyszínünkön, a Boros Sámuel Közgazdasági és Humán Szakközépiskolában és a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolában arra voltunk kíváncsiak, mennyire tartják fontosnak ebben a folyamatban a külföldi kapcsolatokat.

Dr. Csikai Miklósné, a kertészeti szakképző igazgatója kérdésünkre elmondta: iskolájuk kiterjedt külföldi kapcsolatokat ápol. Legszorosabb kapcsolatban németországi testvériskolájukkal, a müncheni Kertészeti és Virágkötészeti Szakiskolával vannak. Ennek keretében rendszeres diák csereprogramok zajlanak. Így évente hat-tíz szentesi diáknak van lehetősége arra, hogy németországi farmokon dolgozva pillanthasson bele a zöldség vagy dísznövénytermesztés legmodernebb eljárásaiba. Az igazgatónő kiemelte: a szakmai fejlődésen kívül nagyon hasznos a nyelvgyakorlás és az önálló tevékenykedés is. Jó kapcsolatban vannak a müncheni botanikus kert vezetőivel is, ami havonta két diák kiküldését teszi lehetővé. Ezek mellett összeköttetésben vannak a székelyudvarhelyi és a bácskatopolyai mezőgazdasági iskolával is.

A különféle programok finanszírozásával kapcsolatban Csikai Miklósné a Leonardo-alapítvány keretében elnyert pénzügyi támogatások szerepét emelte ki, de megemlítette az önkormányzat segítségét is. A külföldi utak, gyakorlatok fő célja a tapasztalatszerzés. Mint rámutatott: az Európai Unió országaiban a legfejlettebb technológiákat láthatják a tanulók és a kiutazó tanárok. Ezek az élmények nemcsak a diákoknak fontosak, de a tanárokat is inspirálják, hogy jobb feltételeket biztosítsanak a gyermekeknek. Az igazgatónő hozzátette: üdvözli azt a kezdeményezést, miszerint Szentesen is létrejöhetne egy úgynevezett Európa-park, amely a testvériskolák együttműködését szimbolizálná.

A Boros Sámuel Közgazdasági és Humán Szakközépiskola több szempontból is fontosnak tartja a nemzetközi kapcsolatok építését. A működő olaszországi csereprogramok fő célja a közgazdasági ismeretek fejlesztése, és az idegen nyelvek (angol, német, francia) gyakorlása - tudtuk meg Pádár Zoltánné igazgatónőtől. Így a szentesi diákok a közelmúltban az olaszokkal közös idegenforgalmi katalógust készítettek Szentes és környéke, illetve Milánó nevezetességeiről. Pádár Zoltánné azt is elmondta, hogy az Európai Unió Szociális Alapjából tavaly elnyert 96 ezer eurót egy saját kezdeményezésű, önálló projekt finanszírozására fordítják, amelynek szintén vannak külföldi vonatkozásai. A Megfelelő Pedagógiai Gondoskodás nevet viselő projekt Szentes és környéke 16 iskolája és a Családsegítő Központ részvételével indul. Célja a gyakorlatorientáltság erősítése, a középiskolába való átmenet könnyítése, a diákok pontos szintfelmérése, valamint a tehetségek segítése. Ezzel kapcsolatban nemzetközi tanulmányutat terveznek, amely során a holland oktatás-nevelés eredményeit fogják vizsgálni. E témával kapcsolatban az igazgatónő megjegyezte, tervezik németországi kapcsolataik bővítését, mivel a Német-Magyar Képzőközpont segítségével kívánják a tanirodában szimulált diákvállalkozásokat bekapcsolni a nemzetközi hálózatba. Az interneten keresztül így a szentesi tanulók nemzetközi üzleteket köthetnek és valóban úgy vállalkozhatnak, akár az életben. Mindez jelentős segítség lehet abban, hogy a diákok azt a gyakorlati tudást is elsajátíthassák, amire később munkájuk során igazán szükségük lesz.


<<< Vissza