<<< Vissza

Miért nem szóltak
Vért folyt az éjszakában

2003. február 21.

 

Sokan felfigyeltek lapunk legutóbbi számában a Lövések az éjszakában című írásunkra. Véleményt mondanak - pro és kontra - a témában. Egy asszony, aki telefonon hívta szerkesztőségünket, elmondta, hogy bizony sok nagyobb testű kutya bóklászik, ijesztgeti az embereket Alsórét útjain. Valamit tenni kell velük! - jelentik ki többen is.

Az említett cikk folytatásaként ez alkalommal Bácskai József vadászmesterrel beszélgetünk. A kutyalelövésről és a vadkárról.

- A kutyával kapcsolatban most még nem szeretnénk nyilatkozni, mivel a rendőrségen feljelentést tettek a hivatásos vadász ellen. Mindenképpen megvárjuk a rendőrségi eljárás végét. Ugyanis nem egyértelműek a dolgok. Egymástól teljesen függetlenül meghallgatva őket, egészen mást mondanak, mint ami a levélben (a cikkben - a szerk.) szerepel. Ők azért mentek oda a késő esti órákban, hogy a nevezett hely előkertjéből elriasszák a nyulakat. A kert be van kerítve, egy része, a kövesút felöli oldala a nagyobb vadak elleni védelemre megfelelő, ám a kisebbek, mint például a nyúl, könnyen átbújhatnak rajta, akkorák a közök.

- A kertkapu valóban nyitva volt?

- Tény, hogy amikor a vadásztársaság hivatásos vadásza arra járt, a kertkapu nyitva volt. Állítják, hogy nem az említett kutyát lőtték le. Mi ezt bizonyítani nem tudjuk. A kutya sem került elő.

- A kárral kapcsolatban mit tud elmondani?

- Istenes Csilláékkal leültünk beszélgetni. Akkor, február 6-án elmondták, hogy kártérítést kérnek az előkertben okozott vadkárért. Ezt szóban jelezték felénk. Akkor azt mondtam, hogy 7-én összeül az Új barázda Vadásztársaság intéző bizottsága, a vezetés, és akkor előterjesztem az ügyet. Bizottságunk ebben határozott, értelmezve a vadászati törvény ide vonatkozó részeit, felhatalmazásuk alapján ajánlott levélben értesítettük őket arról, hogy a társaság nem fizet.

- Miért nem fizetnek?

- Amikor a kár megtörtént, január 20-a után, már kihúztak egy apróbb szövésű műanyag hálót. A károkozáshoz hozzájárult a nagy mennyiségben leesett hó is. Ha a hálót korábban fölhúzzák, a kár nem történik meg. Mi későbbre kaptunk engedélyt a vadbefogásra is.

- A vadászati törvény sok mindenre kitér. Az abban foglaltakat az ügyben hogyan értelmezzük?

- Részletezésére szerintem itt most nincs lehetőségünk. Már hely hiányában sem. Hosszú lenne. A kérdések zöme azt firtatja, hol lehet kutyát kilőni, rá lehet-e menni más földjére, satöbbi. El kell, hogy mondjam, minden vadászat másnak a földjén történik. A társaság jogi személynek számít, nem vásárolhat földet, ugyanakkor anyagi lehetősége sincs erre. Tehát lehet vadászni, csak éppen sok mindent be kell tartani. A hivatásos vadásznak, ha a kutya kóbor ebnek minősül, azt el kell pusztítania. Lakóépülettől mért távolságot csak a macska esetében ír le a vadászati törvény. Itt tulajdonképpen nem vadászat folyt. A dolog a házigazdák kérésén alapult, s a nyulak elriasztására irányult. A mezei nyúl ugyanis általában az éjszakai órákban csoportosul össze. Ezekben a hetekben különösen megteszik azt, mivel a hótakaró miatt nem találnak élelmet. Egy hibát elkövetett a vadász, annyit meg kellett volna tennie, hogy amikor odamentek riasztani, beszól a gazdának - jelentette ki Bácskai József vadászmester.

L. J.


<<< Vissza