<<< Vissza

Irodalmi üzenetek
Csongrádi szomszédolás

2003. február 21.

 

Góg János csongrádi író-költő immár több évtizedes irodalmi, kulturális és közéleti munkássága nemcsak Csongrád és szűkebb környezetét, de az egész dél-magyarországi régiót tekintve is jelentős. 1974-ben megalakította az Alföld Néptáncegyüttest, amellyel számos hazai és nemzetközi sikert ért el. 1989-óta működik az általa alapított és vezetett Raszter Könyvkiadó, melynek nagy szerepe van abban, hogy az alföldi és különösen a csongrádi írók, költők művei napvilágra kerülhetnek. Egyben elnöke a Magyar Írók Nemzetközi Szövetségének dél-magyarországi szervezetének, valamint az Alföld Művészeti Egyesületnek és szerkesztője - többek között - a Föveny irodalmi folyóiratnak.

- A Raszter Könyvkiadó láthatóan sokat tesz az alföldi, csongrádi irodalom

ápolása érdekében. Miként segítik a csongrádi alkotókat, ifjú tehetségeket és milyen kiadványokban kapnak helyet?

- Csongrád és környéke, valamint az egész dél-alföldi régió méltatlanul háttérbe van szorítva. Tevékenységünk - a kiadón keresztül is - ezen próbál változtatni. Minden évben a Költészet Napja alkalmából jelenik meg az "Üzenet társainak" című kiadvány, amely a csongrádi alkotók antológiája. Ebben, és a Föveny folyóirat Szárnypróbálgatók című rovatában is   rendszeresen bemutatkoznak fiatal tehetségek. Ezek mellett az Irodalmi Műhely keretében a könyvtárban havi rendszerességgel szervezünk alkotói esteket, ahol szintén van alkalmuk a fiataloknak megmutatni magukat.

- Sikeresek az ilyen estek? Van igény a városban az irodalmi értékekre?

- Azt hiszem, ha egy kisvárosban telt ház előtt zajlanak az ilyen rendezvények,  az feltétlenül siker. A mi estjeinken általában telt ház van, műhely- foglalkozásainkra is sokan eljönnek. Tavaly indult sorozatunkat - mely keretében elismert költőket, írókat látunk vendégül - is nagy érdeklődés kíséri. Vendégem volt többek között Faludy György, s terveink szerint áprilistól kezdődően Göncz Árpádot, Vámos Miklóst és Moldova Györgyöt is a Művelődési Ház színpadán üdvözölhetjük. Ugyanakkor visszás a helyzet, hiszen az Önkormányzat csekély mértékben támogatja ezeket a kezdeményezéseket, sok vendég csak barátságból jön el hozzánk. A Raszter Könyvkiadó egyfajta küldetéstudattól vezérelve szinte egyedül finanszírozza a Délalföld Egyesület, valamint a Magyar Írók Nemzetközi Szövetségének helyi működését. Máshol többet áldoznak a kultúrára. Például különböző okok miatt kikerült a Gong Rádió adásából a Tisza-vidéki alkotók című rádióműsorunk, amely egy igen jó visszhangú, kedvelt magazin volt.

- Hogyan tovább? Lesz folytatás?

- Folynak az egyeztetések a Szentes Rádióval arról, hogy ott induljon újra a műsor. A regionális gondolkodás jegyében legalább  értelmiségi szinten el kell kezdenünk ugyanis normális mederbe terelni a kapcsolatokat.

P. K.


<<< Vissza