<<< Vissza

Közös munka kellene

2003. február 21.

 

Nehéz helyzetben van Szirbik Imre polgármester. Meg is jegyzi már a beszélgetés elején. Hogyan indítson? Azt mondja, furcsának tartja, hogy Farkas Sándor országgyűlési képviselő, amikor a város érdekében jár el a város vezetésével nem egyeztet.

- Ha úgy tetszik a sajtó útján levelezünk - mondja a polgármester. - Ezt nagyon rossz eljárásnak tartom. Meggyőződésem, ha valaki a városért tenni akar, az tegye azt úgy, hogy tájékozódjék, és azokkal, akik ebben dolgoznak egyeztessen. Akár a Petőfi Szálló, akár a volt megyeháza kérdésében a minisztériumhoz írt anyagok kapcsán el lehet mondani, hogy a város vezetése már hónapokkal előtte megtett minden tőle telhetőt, és eredményesebb lett volna, ha azt közösen, együtt tesszük meg. Mert a város vezetése viseli az igazi felelosséget.

- Konkrét esetet is említene...?

- Ami a konkrét dolgokat illeti, a polgármesternek, a polgármesteri hivatalnak nagyon sok olyan levelezése van, ami az országos szervezetek vezetőivel, előkészítésre fölhatalmazott munkatársaival történik. Ezek lépésről lépésre visznek előre, vagy próbálnak kimozdítani holtpontról ügyeket. A Petőfi Szálloda ügye igazából nem a tárcákat érinti, az a bíróság előtt van, amely egy hete újra elhalasztotta a döntést. Lassacskán valamilyen jogi kabaréba illő dolgok mennek végbe az ügyben. Nem tudom igazából fölmérni, hogy az egész kinek használ és egyáltalán hasznára válik-e valakinek. A volt megyeháza ügyében folyamatosan folyik a szakértői előokészítés, áprilisi határidővel a tárcához be kell nyújtani a pályázatot. Az ügyben, minden embernek, aki a városért tenni akar, a lobbizására szükség van.

- Újból felmerült a vasúti szárnyvonalak megszüntetése. Ebben mi az önkormányzat állásfoglalása?

- Itt nem arról szólnak a történések, hogy visszafejlesszék az érintett vonalakat, hanem három település, Vásárhely, Csongrád és Szentes összefogásáról. Arról, hogy a gyorsabb utazási lehetőség biztosítására a szegedi intercitihez Kiskunfélegyházától interpici járat kösse össze a három települést. A dolog legközelebb a decemberi menetrendváltozáskor kerülhet realizálásra. Addig a MÁV bevonásával előkészítő munka folyik a kérdésben.

- Az ipari park kapcsán is felvetődtek bizonyos kételyek...

- Sok tárgyalást folytatunk le befektetőkkel. Az érdeklődés sok esetben nem jut odáig, hogy eredményhez vezessen. Úgy gondolom, az a műhelymunka, amely egy-egy program megvalósítása mögött van, az sziszifuszi aprólékos, sokszor nem látványos tevékenység. Ebben a folyamatban mindenkire szükség van, aki bármit is előre tud vinni. Ez így van rendjén. Örülök annak, hogy a képviselő úr aktivizálja magát, bár korábban is megtehette volna ezt. De semmi sem késő, a magam részéről nyitottan állok elébe az egyeztetésnek és a közös munkának.


<<< Vissza