<<< Vissza

Földön és vízen

2003. február 14.



A St. Jupát SE évekkel ezelőtt kajak-kenu sportegyesületként indult, de a szűkös anyagi keretek és egyéb működési problémák miatt más területek felé is nyitni kényszerült. Valkai Zsolt, az egyesület vezetője szerint, az évről évre lustuló gyerekeknek némi érdekességet, színesebb programot kell felmutatni, mert a monoton munkára már nem vevő ez a generáció. Ezért kiszélesített programmal várják a fiatalokat.

Ma már sportágcsoportból választhatnak a St. Jupáthoz érkező gyerekek, amibe beletartozik a kajak-kenu, a duatlon, a triatlon, a quadriatlon és a kerékpározás. A tervek között szerepelt még a kajakpóló, de a szükséges feltételek nem álltak rendelkezésre. Valkai Zsolt példát mutatva az ifjúságnak együtt fut, evez és biciklizik velük, mint valami örökmozgó. Mint mondja, ezzel nagyobb és jobb teljesítményre lehet serkenteni őket, ritkábban szegi kedvüket a kiadott edzésterv. Évente 20-30 gyerek tanul meg a kezei alatt kajakozni, kenuzni, de normális versenyhajók, illetve az erre fordítható pénz hiányában nem tudja őket versenyeztetni, s mivel a kajak-kenu szezonális sport, télen marad a konditerem és az izzadtságszag. Ezzel viszont nem tud tartós vonzerővel hatni a kadétokra. Bizonyítási lehetőségnek maradnak a tiszai vízitúrák, és a turisztikai kerékpártúrák.

2001-ben Ausztriát és Svájcot járták be, tavaly Erdélyben és Székelyföldön tekertek le 2700 kilométert három hét alatt, idén júliusban Kárpátalja és a Tátra bebarangolása következik. Valkai Zsolt szerint ezek a nagyobb lélegzetű túrák a fizikális igénybevétel mellett gazdag kulturális élményt is nyújtanak a résztvevőknek, hiszen az Alföldhöz szokott bringások csak ámulnak az őket körülvevő táj és kultúrák szépségén. Anyagi vonzata sem égbekiáltó az ilyen időtöltésnek, a felszerelésen kívül fejenként 20 ezer forint körüli összeg elegendő. Idén pünkösdkor is tekerhetnek a fiatalok. 10-14 évesek számára a Dunakanyar és a Szigetköz érintésével szervez kisebb túrát az egyesület. A távoli tervek között, mint minden sportolónál, itt is Athén szerepel. 2004-ben, Cseuz Lászlóhoz hasonlóan, a St. Jupát is el akar jutni az újkori olimpia színhelyére, ehhez és minden más tevékenységükhöz várják a szponzorok, támogatók segítségét.

B. D.


<<< Vissza