<<< Vissza

Vízminőségről kérdezett

2003. február 14.



Halmai László képviselő még az elmúlt év decemberi ülésén interpellált a strand termálvízminősége miatt. Kérdéseire a januári ülésen kapott választ. A Szentesi Beruházó és Vagyonhasznosító Kft. az alábbiakról tájékoztatta a városatyát:

"A Széchenyi-terv pályázata keretében megvalósult termál-élménypark beruházás során a város tulajdonában lévő két termálkút vize került bevezetésre a strandra. A termálvizek elsődleges felhasználási célja a városi fűtőművek forrás oldali hő biztosítása. A zárt rendszerben a termálvíz nyomás alatt van és így üzemeltetés során minden ásványi anyag oldott állapotban marad, azaz esetükben nem történik kiválás. A strandra történő belépéskor az érkezési ponton ez a nyomás megszűnik, mivel a termálvíz egy gáztalanító tartályba kerül és ott oxigénnel találkozik. A tartályból a termálvizet két irányba továbbítják, az egyik a teniszsátrak fűtése után az I-es számú gépházba, majd onnan a hőfokszabályozó rendszereken keresztül a termálvizes medencékbe kerül. A másik ágon az új és régi öltözőépületek, büfék és versenymedence fűtését látja el közvetlenül.

A próbaüzemeltetés során kiderült, hogy a nyomás megszűntekor, valamint az oxigénnel való reakció következtében a termálvízben olajszármazékos anyagkiválás történik. Ezt a tényt észlelve került sor a vízmintavételezésre és a termálvízben lévő olajszármazék meghatározására. A vizsgálat eredményeként megállapítást nyert, hogy 0,65 mg/l könnyű olajszármazék van a termálvízben. A korábbi vizsgálatok elsődlegesen össz sótartalomra történtek, így azok az olajszármazék jelenlétét nem jelezték. A kiválás bekövetkezése óta keressük azon műszaki technológiai megoldásokat, amelyek az olajszármazékot a strandi felhasználást megelőzően leválasztják a termálvízből.

A tusolókban lévő rendszeres melegvíz-gondok megszüntetésére egy önálló melegvízellátó rendszert építettünk ki (a fekvő polidom tartálytól a tusolókig), így a szivattyúval üzemeltetett rendszer mindig megfelelő mennyiségű melegvizet biztosít a tusolókban. A strandra jelenleg -6 C( külső hőmérséklet mellett körülbelül 60 köbméter 60,5 C(-os termálvíz érkezik, amely biztosítja a strand teljes üzemeltetéséhez szükséges termálvizet. A termálvízből kiváló szennyeződés leválasztására a beérkező árajánlatok közül kiválasztjuk a legoptimálisabb technológiát és annak a megvalósítását a tavaszi szezonnyitásig el kívánjuk végeztetni.

A választ az interpelláló képviselő arra hivatkozva, hogy a jelenség kárt okozott a városnak, nem fogadta el. A kérdésben ezek után a testület hivatott dönteni. A képviselők - Halmai Lászlóval szemben - elfogadták az interpellációra adott választ.

<<< Vissza