<<< Vissza

Művészeti iskola
Társastánc a zeneiskolában

2003. február 14.



Több mint húsz éve foglalkozik táncpedagógiával Bajominé Varga Erzsébet. Ez idő alatt nemzedékek sora leshette el tőle különböző táncok lépéseit. A tanárnő vezetésével működő Bolero TSE hosszú éveken keresztül a Művelődési Központ szárnyai alatt kapott helyet, de az új sporttörvény a sportegyesületek körébe integrálta az addig a közművelődés keretein belül létező társastánc szakágat. Az újabb változást "természetesen" financiális problémák helyezték előtérbe.

- Mivel sportegyesületeket, sportolókat művelődési központ nem támogathat, s mint máshol, a sport területén is az eredménycentrikus szemlélet vonz csak jóakaró szponzorokat, mi nem akartunk konkrét fenntartó nélkül a levegőben lógni, ezért egy másik megoldáshoz kellett nyúlnunk. Nálam idősebb, vidéki kollégák járták ki azt az utat, amin keresztül mi is fenn tudtunk maradni. A művészeti iskolák jelentették az oázist, ahol minisztériumi támogatással folytathattuk munkánkat. Így kerültünk a Lajta László Zeneiskolába.

- A hallottak alapján fogalmazhatunk úgy, hogy az ön által koordinált tánciskola a versenyszerűen űzött társastánc előszobája?

- Abban az értelemben igen, hogy elsősorban általános és középiskolás diákok járnak hozzánk, de az eredmények felöl közelítve meg a dolgot, mi is versenyeztetünk, csakhogy a sikerekhez a szülői részről több pénzre, a tanulók részéről több időre és energiára van szükség. Számomra fontos, hogy az érmeken kívül más pozitív élmény is elraktározódjon a gyermekekben. Gondolok itt az össztáncra, ahol nem az egyéni kvalitások kerülnek előtérbe, hanem a közös szereplés sikere marad az emlékezetben.

- A társastánc mellett a néptánc is ott van a művészeti iskola repertoárjában.

- A néptánc és a balett előbb került be ebbe a körbe, mint a társastánc. Az említett tagozatok "egy kalap alá vételének" jelentősége az a kultúrmisszió, ami anyagi bázistól független biztosít lehetőséget minden gyereknek, aki ki akarja próbálni magát ezekben a műfajokban.

- Van olyan stílus, amiről nem esett szó?

- Néhány hét múlva Budapesten egy akkreditált továbbképzésen veszek majd részt, ahol történelmi barokk és reneszánsz társastáncokból kapok ízelítőt. Ezzel is bővíteni próbáljuk azt a skálát, amiből a művészeti iskolába járó tanulók választhatnak.

- Milyen tavaszi rendezvényeken találkozhatunk az iskola diákjaival?

- A hét végén a legjobb szentesi sportolóknak rendezett ünnepségen lépünk fel a sportcsarnokban. Márciusban lesz a Művészeti Iskolák Országos Tanulmányi Versenye, ahova egy bécsi keringővel megyünk. Április 19-én a tánc világnapja alkalmából ifjúsági standard és gyerek I. latin bajnokságot rendezünk Szentesen.

Bíró Dániel

<<< Vissza