<<< Vissza

Tíz éve szolgáltatnak
 

2003. február 7.

 

A Városi Szolgáltató Kft.-t - a Városgazdálkodási Vállalat jogutódjaként - az önkormányzat 1993. január 1-jével hozta létre. A vállalat profiljait '92-ben letisztította, így a cégnél maradt a távfűtés, az ingatlankezelés, a nyomda és a kéményseprő-ipari tevékenység.

- Ezek alapvető tevékenységek, emellett más, több apró feladatot is végzünk, mint például az ingatlanforgalmi értékbecslés, és egyéb szolgáltatás - mondja Döbrőssy Iván ügyvezető igazgató. - A cég főtevékenysége a távhőszolgáltatás, ez gyakorlatilag az egész város távfűtött épületeit érinti, lakásokat, illetve középületeket. Az elmúlt tíz év alatt ezen a területen léptünk a legtöbbet. Lényeges,  hogy cégünk két termálkúttal rendelkezik, a termálvíz adta lehetőségek maximális kihasználására törekszünk, ezzel is csökkentve a gázköltséget. Ez természetesen fejlesztés nélkül nem működik, jelentős, közel 200 millió forint értékű beruházást hajtottunk végre, aminek az eredménye most kezd beérni azzal, hogy már második éve tartani tudjuk azt a fűtésdíjat, amit a képviselő-testület 2001-ben állapított meg. A tavalyi évben nem kellett a hődíjhoz hozzányúlni.

- A gázáremelés mennyiben befolyásolhatja a hődíjat?

- Természetesen nem vagyunk teljesen függetlenek a gáz árától, amennyiben jelentősebb emelkedés következik be ezen a területen, akkor valamelyest nekünk is hozzá kell majd nyúlni a fűtésdíjhoz, de korántsem a gázáremelés mértékében. Ezen a területen van még fejleszteni valónk. Távvezetékeink idestova 25-30 éve vannak a föld alatt, egyes szakaszait a csőtörések miatt ki kellett cserélni, van, ahol a hőszigetelés ment tönkre, ezeket a hőveszteségeket is próbáljuk megfogni, hogy az így elmenő energia ne a földben fejtse ki áldásos tevékenységét, hanem a lakásokba. Ez a fejlesztés közel 100 milliós nagyságrendet tesz ki.

- A másik nagy tevékenységük a teljes körű nyomdai szolgáltatás.

- A nyomdában, a céghez kerülését követően nagyarányú fejlesztést hajtottunk végre. Mindezt saját erőből tettük, még hitelt sem kaptunk hozzá, a korábbi magasnyomású technológiát kellett leváltanunk modernebb, ofszet nyomásra, a fényszedéstől a végtermékek előállításáig, tehát a teljes vertikumot sikerült létrehoznunk. A számítógépes technológiáknál gyors a fejlődés, ezt igyekszünk nyomon követni, azóta már kétszer kellett korszerűsítenünk a számítógépparkot. Tudjuk, a nyomda bevétele a megrendelés mennyiségétől függ, de jó munkát csak jó háttérrel lehet produkálni.

- A következő feladat az ingatlankezelés.

- Gyakorlatilag szerződéses viszonyban, az önkormányzat tulajdonában lévő lakás és nem lakáscélú helyiségeket kezeljük, beszedjük a bérleti díjakat. A képviselő-testület döntésének megfelelő felújítási munkákat elvégeztetjük, a szükséges fenntartási-üzemeltetési ráfordításokat bonyolítjuk, a teljes pénzügyi hátterét biztosítjuk hozzá.

- Milyen munka vár ma a kéményseprőkre?

- Egyfajta tüzeléstechnikát jelent a kéményseprő-ipari szolgáltatás. Ellátási területünk nemcsak Szentes városra korlátozódik, hanem szinte a volt járás területére, a településekhez tartozó tanyavilággal együtt. Itt is van fejlődés. Olyan eszközöket kellett beszerezni, amelyekkel roncsolásmentes vizsgálatokat végezhetünk. Ehhez megfelelő szakképzettség szükségeltetik, cégünk mesterkéményseprővel is rendelkezik.

- Miként alakult a kft. létszáma?

- A '93-as kezdéshez viszonyítva létszámunk közel a felére csökkent, jelenleg 52-en vagyunk. Azok a fejlesztések, amelyeket végrehajtottunk, emberi munkaerőtöbbletet hoztak létre. Például a hőszolgáltatásnál teljes automatarendszer működik, ami azt jelenti, hogy számítógép vezérli a város összes fűtését, és ma már a fűtőknek úgymond számítógép-ügyeletet kell ellátni.  Biztonságos rendszerben működnek.

- Hogyan zárták az elmúlt esztendőt?

- Gazdálkodásunk tíz éve alatt a cég egyetlenegyszer sem volt veszteséges. Most sem lesz az.

Lovas József

<<< Vissza