<<< Vissza
Segít a munkaügyi központ
Pályázat az őstermelőknek
2003. január 31.

Több mint tíz esztendeje tapasztalhatjuk, hogy a korlátlan lehetőségek mellett a globalizálódó világ szerves velejárója a munkanélküliség. E tekintetben Magyarország sem lóg ki a sorból. Napról napra értesülünk újabb elbocsátásokról, munkahelyek megszűnéséről, amelyek sokszor ellehetetlenítik a munkavállalók elhelyezkedését. A helyi viszonyokról kérdeztem Tonnes Zsoltot, a Csongrád Megyei Munkaügyi Központ Szentesi Kirendeltségének vezetőjét.

- A 2002-es évben az országos arányokhoz képest milyen százalékban jelentkezett Szentesen a munkanélküliség?

- Az országos és a helyi adatok között számszaki különbség nem igazán volt. A városban és környékén 1200-1300 főre tehető a munkanélküliek száma, ami 6-7%-ot jelent. Csongrád megye városai közül Szentes munkanélküliségi rátája a legalacsonyabb. Az általunk nyilvántartottak nemek szerinti felosztása fele-fele arányt mutat, és 12-13% a pályakezdő.

- Milyen támogatások, képzési formák, tanfolyamok segítették a rászorultak elhelyezkedését?

- Számtalan lehetőség kínálkozott illetve kínálkozik a munkaadók és a munkavállalók részére. Bértámogatásban több mint 200 embert sikerült elhelyeznünk, a pályakezdők munkatapasztalat szerzési támogatása 70-80 főt segített munkához, a közhasznú foglalkoztatás keretében is jelentős, 150-200 ember elhelyezkedését érintő támogatást nyújtottunk. A munkaerőpiac által diktált feltételeknek megfelelően számtalan átképzési forma és tanfolyam költségeihez járultunk hozzá. Körülbelül 500 munkanélküli kapott ilyen támogatást. A legnépszerűbbek között kell említenem a vendéglátó, boltvezető, kereskedő, alapfokú számítógép kezelő, személy és vagyonőr, valamint nyelvtanfolyamainkat.

- A kereslet oldaláról közelítve a dolgot, melyek azok a foglalkozások, szakmák, amik prioritást élveznek régiónkban?

- Az elmúlt évet tekintve nincs igazán jelentős változás a munkaerőpiacon. Továbbra is a textilipari dolgozók, azon belül is a varrónők számára folyamatos a felvétel. E mellett a Hungerit Rt. biztosít állandó megélhetési lehetőséget segéd- illetve betanított munkások foglalkoztatásával, valamint az egészségügy, amely szakápolók és szakorvosok számára kínál stabil munkahelyeket.

- Sok esetben tapasztalható, hogy a diplomások is szorult helyzetben vannak.

- Szerencsére nem jelentős számú magasan kvalifikált munkanélküli van a térségben. Azonban részükre nekik is megfelelő munkahelyet nem igazán tudunk felajánlani. Őket inkább pályázati úton választja ki a munkáltató, hozzánk nagyon kevés ilyen irányú igény érkezik.

- Erre az esztendőre várható-e nagyobb volumenű munkahely teremtő beruházás, amely tovább szűkítené a foglakoztatási problémákkal küszködők körét?

- Egyelőre nincs ilyen információnk. Ugyanakkor a Munkaügyi Minisztérium az elmúlt év végén írt ki munkahely teremtő beruházások támogatására pályázatot. Ez elsősorban a kisvállalkozásokat érinti, részükről igen nagy az érdeklődés. Ami pedig a jövőt illeti, februárban olyan munkanélküliek számára írunk ki pályázatot, akik saját vállalkozásba, őstermelői tevékenységbe kezdenek. Sikeres pályázat esetén az elindulást segítő, kamatmentes hitelhez juthatnak hozzá.

Bíró Dániel

<<< Vissza