<<< Vissza
Fedett karámot szeretnének
2003. január 31.

Új egyesület kezdte meg működését a városban. Tavaly december 4-én megalakult az Árpád Lovas Egyesület. Azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az egykor híres szentesi lovaséletet újra felélesszék.

A hagyományokról Istenes Csilla egyesületi elnök beszél.

- Mint tudjuk, a Termál Termelőszövetkezetnek köszönhetően, Szentesen nagy hagyománya volt a lótenyésztésnek. Hajdan híres volt a város a nóniusz és a furioso-northstar lófajták tenyésztéséről. Jó néhány, máig is emlegetett elismert tenyészállat került be innen a magyar lótenyésztés vérkeringésébe, örökre nyomot hagyva ott. Szentes Furioso nevű fedezőmén például máig is öregbíti nevével a város hírnevét. A lótenyésztés együtt járt a tenyésztés produktumainak, a lovaknak a kipróbálásával, tehát a ló- és lovassporttal. Egykoron virágzott a lovas sportélet, nagy hagyományai voltak a fogatsportnak, a díjugratásnak, a lovasversenyeknek.

- Mára már ez a kép elhalványult, szinte teljesen megszűntek a városi lovas hagyományok. Miért tartják fontosnak a már-már elfeledett hagyományokat, az egykoron híres szentesi lovaséletet újra feléleszteni?

A lovaglás egy olyan sportág, ami fegyelemre, a természet és az állatok tiszteletére, szeretetére nevel. Fejleszti az önállóságot, és magabiztosságra nevel. Szeretnénk, ha gyermekeink, akik már-már alig kerülnek kapcsolatba a természettel, kaphatnának erre egy lehetőséget a lovaktól.

- Milyen tervek, programok fogadják az érdeklődőket?

- Egyesületünk nyitott valamennyi szabadidő-, illetve sportlovas számára. Lehetőséget adunk arra, hogy egyesületünkbe belépve részese lehessen egy szentesi lovas közösségnek, egy új lovas életnek. Terveink között továbbképzések, tanfolyamok, szakmai tanácsadások, nyári lovas táborok, -szakkörök szervezése, versenyek rendezése szerepel.

Mint megtudtuk, a megvalósításukhoz szükséges legalapvetőbb feltételek, a lovarda, a futószáras karám, karámok az IC Ranch (Istenes Csilla és dr. Filipsz István tulajdona) az egyesület rendelkezésére állnak. A legfőbb feltétel, a folyamatosságot biztosító fedett terület azonban hiányzik. Egy ilyen létesítmény költsége óriási, önerőből ezt nem tudják finanszírozni. Az egyesület elnöke szerint legegyszerűbb lehetőségként kínálkozik egy, már meglévő 18 méter átmérőjű kör alakú "futószáras" karám lefedése. Ismeretes, a strandon lévő uszodasátor meghibásodott, ponyvája tökéletesen alkalmas lenne a célra. Kéréssel fordultak az önkormányzathoz, hogy a ponyvát az egyesület számára támogatásként megkapják. Amint azt Istenes Csilla elmondta, Szirbik Imre polgármester nem zárkózott el a kéréstől.

L. J.

<<< Vissza