<<< Vissza
"Vámházak"
2003. január 31.

Szatmári Imre a Szentesi Élet 2002. december 20-i számában közli: "a képes krónika véget ért." Sajnos. Alsóréti, berki utak városba érkező csomópontjánál Mentő utca végénél, szelevényi út beérkező pontjánál Leiningen, Rákóczi utcák sarkán lakóépületként hasznosítva vannak.

Nagyhegy déli szélén, a Szeder temető bejáratának jobb oldalán a hajdani vámházban lakott Vámos József a harmincas-negyvenes években. A foglalkozás, név kapcsolódása elgondolkodásra késztet. A vámszedés megszűnése után nevezett Zsoldos Rt. Hoffman kemencéjéből hordta ki az építőanyagot.

A 45-ös út Mészáros László utca sarkára, Nagyvölgy partjára épített vámháznál Nagymágocs, Derekegyház-oldal felöl érkezőket vámolták. A főútvonal egyenesítésekor a vámházat lebontották. Az út Hódmezővásárhelyre beérkező pontján a hajdani vámház tatarozva, gépjárműgumi-üzlet.

Szentes város szélein a hajdani vámházak fotózásra, műszaki felmérésre, ábrázolásra érdemesek. A fábiánsebestyéni út baloldalán a téglagyár szomszédságában szintén áll a hajdani vámház. Vele átellenben kb. 30-50 méterre merőlegesen illetve párhuzamosan állnak a hajdani Járvány Kórház épületei, kézi hódfarkú cseréppel fedve. Sárgára meszelték a múlt század első felében. Jelenleg MÉH-telep. A régi épületek átalakításra, lebontásra kerülnek, ez is indokolja filmen, írásban való ábrázolásukat.

Kátai Ferenc

<<< Vissza