<<< Vissza
Gyógynövény és vízesés
2003. január 31.

(Barangolás a Mátrában című írás folytatása)

A Parádfürdő barokk stílusú katolikus temploma 200 éves.A gyönyörűen kivilágított oltár, és az 1962-ben restaurált csodálatos freskók nagy élményt nyújtottak kis csapatunknak. Végigsétáltunk az ófalusi temetőn, ahol emlékparkot alakítottak ki az I. és II. világháborús hősöknek.A temető nevezetessége, hogy itt ültetett fát a világhírű atomfizikus Teller Ede.

A templomtól és a temetőtől nem messze a Népművészeti Ház várja a látogatókat, tájjellegű kiállítással, helyben szőtt népművészeti szőttesekkel, ahol ajándék vásárlására is van lehetőség.A Népművészeti Házban külön kiállítás mutatja be Mátraderecske sajátos geológiai adottságait, és az ezzel kapcsolatos évtizedes kutatásokat.

Fáradhatatlan háziasszonyunk Ágika megmutatta nekünk a falu másik nevezetességét a szén-dioxidos patakot,melyben kis buborékok jelezték, hogy itt bizony szivárog a gyógyító gáz.

Egy magántelken kút is épült, így a különleges ásványvíz tisztán a felszínre jut, ezt természetesen mi is megkóstoltuk.A 20 fokos melegben üdítően hatott a hűvös szénsavas víz.A falu sokadik nevezetessége a "füves ember". Családi vállalkozásban üzemel egy Gyógynövény Bt., amely termeléssel, csomagolással és forgalmazással is foglakozik.
Beléptünk egy pici helyiségbe, - ami igazi boszorkánykonyhára hasonlított - ahol hatalmas zsákokban, rengeteg szárított növény várt az osztályozásra és csomagolásra. Még most is az orromban érzem azt a tömény gyógynövényillatot, ami belengte a helyiséget.

A tulajdonos, Szabó úr elmesélte, hogy termelik, a környéken begyűjtik, illetve külföldről is behozatják a 160 féle gyógynövényt, amit Parádon csomagolnak.
A kamilla, körömvirág, martilapu, bodzavirág, a bojtorján és az árnika - és még hosszan sorolhatnám - illata, keveredett a különböző gyógyteakeverékek bódító illatával. Ezek bevizsgált, minőségi gyógynövényekből összeállított keverékek, melyek elősegítik a gyógyulást pl. bőrkiütés, lábszárfekély, pikkelysömör, tüdőasztma esetén. Pozitív irányban befolyásolják a pajzsmirigy és májműködést, hatásos vérnyomás, vércukorszint és vérkoleszterin-csökkentők.
De ha valakinek altatóra, általános erősítőre, fogyasztóra vagy dohányzásról leszoktató keverékre van szüksége, azt is megtalálja, sőt krémeket és ecsetelőket is vásárolhattunk.
Az Ilona völgybe szép faragott székely kapun át léptünk be, ahol utunkat az Ilona-patak kíséri. Az aszfaltozott utat évszázados -vadgesztenyékből és hársakból álló- fasor szegélyezi. A Mátra legnagyobb vízesése, különösen esős időben nyújt szép látványt. A 20 fok körüli melegben azonban igazán kellemes volt a patak mellett vezető túra útvonal, amely néha meglepetésekkel szolgált. A térdig érő avar, a sáros erdei talaj, a csúszós, patakon átívelő fatörzsek néha megtréfáltak bennünket. Kis csapatunk azonban nem hátrált meg semmitől, és végül elértük a vízesést, melynek látványa kárpótolt bennünket mindenért.

Túránk következő úti célja Recsk. Számomra már a neve is nyomasztóan hat, de maga a látvány.... 1996-ban készült el a Recski Nemzeti Emlékpark, ahol megtekinthető egy eredeti állapotába visszaállított régi barakk, ahol az elítéltek élték mindennapjaikat. A tábor végleges feltöltése 1950 októberében és 1951 januárjában fejeződött be.

Ekkor 1300 rab végzett itt kényszermunkát, és 40 ávós vigyázott rájuk. A körülmények és a közeli bányában végzett munka embertelen volt. A kiéheztetett, teljesen leromlott egészségi állapotú emberek, természetesen nem tudták
kellőképpen ellátni a munkájukat, az ő büntetésük volt a gúzsbakötés vagy pedig egyszerűen egy földbe vájt bunkerbe lökték őket, ahol olykor térdig álltak az esővízben. Mindezt az emlékhelyen létrehozott kiállítás írásos anyagaiból tudtuk meg. Mint ahogy azt is, hogy Faludy György író is itt raboskodott. Recski emlékeit örökítette meg több versében, valamint a " Pokolbéli vígnapjaim" című kötetében. A tábor feloszlatása 1953 szeptemberében fejeződött be. Ha valaki eljut a Mátra ezen szegletébe, keresse fel az emlékparkot és tudjon meg többet erről az időszakról, vagy esetleg emlékezzen, ki-ki dönthet, ez csak éveinek számától függ.

Túránk itt véget ért, - egy hétvége nagyon rövid-de számtalan lehetőség van még túrázásra, pihenésre, fürdőzésre, hiszen a közelben van Sirok, Eger, Mátraháza, Gyöngyös és a Kékes tető.

Mindenki eldöntheti, érdemes-e külföldre utazni, amíg nem ismerjük saját hazánk csodálatos tájait, amíg nem fedeztük fel egy mátrai táj szépségét, a gyönyörű őszi erdőt a maga utánozhatatlan színeivel. Ki-ki döntsön, és kerekedjen fel egy hazai túrára, higgyék el megéri!!!

Lantos Hajnalka


<<< Vissza