<<< Vissza

A magyar kultúra napján
A művelődés értékei a városban

2003. január 24.


Több mint tíz éve ünnepeljük január 22-ikét mint a magyar kultúra napját. Azt a napot, amelyen 1823-ban Kölcsey Ferenc befejezte a hazafias költészet egyik legszebb és legfelemelőbb alkotását, a Himnuszt.  Ezekben a napokban országszerte rendezvényekkel, ünnepségekkel és díjak átadásával kerül reflektorfénybe a közművelődés, a magyar kultúra és szellemi élet fontossága. A közeledő európai uniós csatlakozás fokozottan veti fel a kérdést: kis országként hogyan és milyen sikerrel tudjuk majd megőrizni sajátos nemzeti értékeinket, kulturális örökségünket, ismertető jegyeinket? S mennyire tudjuk oly mértékben megőrizni és közvetíteni a társadalom széles rétegei felé mindezen kulturális értékeket, hogy a magyarság később is magára ismerjen?

Rövid körképünkben Szentes kulturális intézményei közül kerestünk fel néhányat azzal a céllal, hogy megtudjuk: milyen rendezvénnyel készültek ezen ünnepi alkalomra, és tevékenységükkel milyen szerepet vállalnak a közművelődésben, mit szeretnének, és mit tudnak tenni a kultúra közvetítésének érdekében?

A Lajtha László Zeneiskolában immár több éves hagyománya van annak, hogy az iskola tanárai hangversenyt adnak a magyar kultúra napja tiszteletére - tudtuk meg Mihály Bélától, az iskola igazgatójától. A szerdai esemény azonban igazi városi ünnepség volt, melyen köszöntőt mondott Szirbik Imre polgármester, valamint két irodalmi részlet is elhangzott a Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatos diákjai jóvoltából. A zeneiskola azonban nem csak az ünnepi hangversennyel nyújt igényes és tartalmas szórakozást. Mint Mihály Béla kifejtette, az iskola nem csak ebben a néhány napban, hanem egész évben foglalkozik a zenei kultúrával. Ezt bizonyítja, hogy évente négy felnőtt bérleti- és hat-nyolc növendék hangversenyt adnak, a könyvtárral együttműködve pedig európai kultúrákat bemutató zenés-irodalmi esteket rendeznek.  Arra a kérdésre, hogy miként ápolják a magyar népzenei hagyományokat, az igazgató elmondta: az iskolában népzenei tanszak működik, és lehetőség van citera, illetve tekerő hangszeres képzésre is. A koncerten elhangzott dunántúli népdalok is az ősi hagyományok ápolását szolgálják. Mihály Béla ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a népzene, néptánc iránti érdeklődés koránt sem megnyugtató mértékű. Ezért tervezik a népzenei vonal erősítését, népszerűsítését, ami kötelessége is a zeneiskolának - tette hozzá.

A Szentesi Művelődési Központ ünnepi rendezvényei jórészt már a múlt hét végén lezajlottak, így pénteken az óvodások, szombaton pedig az általános iskolások szavaló és prózamondó versenyt tartottak a Művelődési és Ifjúsági házban.

A Szentesi Szabadidős Sportklub, a Polgármesteri Hivatal, a Művelődési Központ és a  Hegedűs László Helyőrségi Klub támogatásával került megrendezésre a középiskolások vers- és prózamondó versenye kedden délután. A közkedvelt eseményre - melynek fővédnöke Szirbik Imre polgármester  - ezúttal is érkeztek határon túli magyar diákok is - tudtuk meg Túri Andreától, a Helyőrségi Klub igazgatójától, aki az intézmény fő feladatait az oktatás szervezésben és a tehetséggondozásban látja. Az igazgatónő elmondta: kiállítások, előadások és oktatási programok szervezésével is foglalkoznak. Ez utóbbival kapcsolatban hívta fel a figyelmet a júliusban megrendezendő V. Tiszai Euro-Atlanti Nyári Egyetem eseményeire. Mint kifejtette, a program nem csak integrációs ismereteink bővítését szolgálja, hanem azt is, hogy előadásokkal emlékeztessen magyarságunk, kulturális értékeink megőrzésének fontosságára. Az intézmény kulturális szerepével kapcsolatban Túri Andrea rámutatott: bár elsősorban a hivatásos állományt kell kiszolgálniuk, a közművelődés több területét érintve vesznek részt Szentes kulturális életének színesítésében.

A városi Könyvtár közel százezer kötetes állományával, több mint 3300 olvasójával, ingyenes Internet kozzáférési lehetőségével az információ szerzés, a közművelődés és a kultúraközvetítés egyik alapvető színtere. G. Szabó Lenkétől, a könyvtár igazgatójától megtudtuk, az intézmény nem csak állandó szolgáltatásaival áll az olvasók rendelkezésére: havonta rendeznek különféle ismeretterjesztő előadásokat, zenei, irodalmi esteket. Fontosnak tartják, hogy az olvasók minél többet tudjanak az Európai Unióról, ennek érdekében hozták létre az európai uniós információs szolgálatot, ahol képzett könyvtárosok és friss uniós kiadványok várják az érdeklődőket.

Különösen ügyel a könyvtár a magyar kulturális értékek megőrzésére és közvetítésére - hangsúlyozta az igazgatónő, így a polcokon a klasszikusok mellett megtalálhatók a mai magyar irodalom alkotásai is. A magyar kultúra napja alkalmából ennek jegyében a kortárs magyar irodalom egyik ifjú tehetségét, Grecsó Krisztián író-költőt látják vendégül a könyvtárban január 29-én 18 órától.

Csongrád Megye közgyűlése legutóbbi ülésén a Csongrád Megye Közművelődéséért Díjat Labádi Lajosnak, a Szentesi Levéltár igazgatójának adományozta. A díj átadására január 22-én, a Magyar kultúra napján 12 órakor adták át Szegeden, a Megyeháza Csanád termében. A kitüntetett munkásságát Blazovich László professzor úr ismerteti. Az eseményen a levéltár új kiadványt is bemutatják.

Püski Krisztián

<<< Vissza