<<< Vissza
Alma és a fája
 
2003. január 10.

A mostani két beszélgetőpartneremre ráillik, "Az alma nem esik messze a fájától", hiszen azonos munkahelyen dolgoznak hivatásos katonaként, illetve ugyanazt a sportágat, a triatlont űzik versenyszerűen. Név szerint Vakhal György és fia Vakhal Norbert, mindketten a Four Diamond SE versenyzői.

- Közel az ötödik X-hez, a triatlon próbára teszi az emberi szervezet tűrőképességét?

- Természetesen - kezdte válaszát Vakhal György, majd így folytatta 

- Tudni kell azonban, hogy aki fiatal kora óta folyamatosan sportol, akkor ez hozzátartozik az életéhez.

- Az Ön neve, azt hiszem a triatlonon keresztül vált városszerte ismertté. Ez valóban így van?

- Igen. Bár az idősebb generáció kajakosként is ismerhet. Fiatal koromban tíz éven át kajakoztam. Főiskolásként a tájfutás sportággal is próbálkoztam. Tanulmányaim befejezése után visszakerülve Szentesre, ötpróbás versenyek kapcsán kezdtem triatlonozni. Úgy érzem, hogy ez a sport fekszik legjobban az egyéniségemnek. A három szám közül a futást szeretem a legjobban. A másik kettőt azóta csinálom, amióta triatlonozom.

Vakhal Norbert: Én a kerékpározást szeretem a legjobban. Sikert csak úgy érünk el, ha a másik kettőt is azonos szinten próbáljuk teljesíteni.

- A munkahelyi elfoglaltságuk nehezen teszi lehetővé a folyamatos edzést. Mennyit gyakorolnak?

Vakhal György: Szabadidőnket áldozzuk a kedvenc sportágunkra. Az alapozási időszak alatt, ha az időnk engedi akár napi négy órát is.

Vakhal Norbert: Az ember, ha elég megszállott, mindig van ideje a gyakorlásra, ha akarja. A felkészülésnél a siker érdekében a napi 2-3 órát ki kell szorítani.

- Melyek azok az eredmények, amelyekre a legbüszkébbek?

Vakhal György: Triatlonban az Én korcsoportomban (Senior) az első tíz között vagyok. Az idén a nagyatádi Ironman verseny volt a legnagyobb, de ez nekem nem a legjobban sikerült (92. hely). A kerékpárral voltak gondjaim. A fonyódi középtávú versenyen korcsoportomban 4. lettem.

Vakhal Norbert: Nekem is a nagyatádi Ironman verseny sikerült a legjobban, ahol abszolútban 24., egyéniben korcsoportomban bronzérmes lettem. Megemlíteném még a kiskörei EB kvalifikációs versenyt, ahol szintén dobogós lettem. Látható, hogy mindkettőnk számára az Ironman távjának teljesítése volt siker. Amit teljesíteni kellett az 3,8 km úszás, 180 km kerékpározás és a maratoni futás.

- Norbert! Önt mennyire befolyásolta a munkahely, illetve a sportág választása szempontjából édesapja tevékenysége?

- Egyáltalán nem befolyásolt. Úgy éreztem, hogy a hivatásos katonai pálya, illetve a triatlon a legmegfelelőbb az én személyiségemnek.

- Önök többször más egyéni sportágban is rajthoz állnak. Miért van erre szükség?

Vakhal György: A monoton edzéseket egy kicsit feldobjuk, ezért szükséges más kiegészítő versenyeken elindulni. Gondolok itt úszó- és futóversenyekre. Ez azért is kell, hogy felmérjük helyzetünket az adott sportág legjobbjaival. A triatlon egy összetett sport. Mindhárom számban azonos teljesítmény szükséges, hogy összességében ott tudjunk lenni a legjobbak között.

- Mit várnak 2003-tól?

Vakhal Norbert: A Four Diamond SE-nek sikerüljön olyan útra terelni ezt a sportot, hogy anyagilag tudjuk szponzorálni. Minél több edzőtáborba és versenyre el tudjunk jutni.

Vakhal György: A kitűzött célokat meg tudjuk valósítani. Minél jobban fel tudjunk készülni.

Dunás V. Zoltán

<<< Vissza