<<< Vissza

"A zene táplálék"
 

2002. december 20.

 

Kodály Zoltán munkássága nagy hatással van - remélhetőleg nemcsak- a zenéhez közel álló tanítókra, tanárokra. A Petőfi Sándor Általános Iskolában nagy zenepedagógusunk szellemét megpróbáltuk érvényre juttatni oktatási koncepciónkban. Azt valljuk, hogy nem lehet elég korán elkezdeni a zenei nevelést. Éppen ezért már az óvoda kis közönsége is barátkozhat, ismerkedhet a zenével, énekkel.

Iskolánk egy olyan programot dolgozott ki, mely segítségével már az óvodáskorú gyermekek megismerkedhetnek különböző hangszerekkel. Mondókákkal és dalokkal, illetve az éppen aktuális hangszerrel fűszerezve játékosan fejlesztjük a gyermekek zenei képességét.

Szentesen (köszönve itt a körzeti- és a vezető óvónők hozzáállását) hat intézményben indult el a Zeneovi, melyet Mihály Ágnes frissen diplomázott tanító végez. Célunk ezzel a programmal a fejlesztésen túl az is, hogy a nagycsoportosok megismerjék és kiválasszák a számukra legszimpatikusabb hangszert. Így segítve a szülőket abban, hogy gyermekük valóban azt a hangszert válassza, amit már meg is ismert. A nagycsoportos óvodásoknak az is segítséget nyújt, hogy amennyiben "petőfisek" lesznek, egy már jól ismert tanító fogadja őket, így a sok újdonság mellett lesz egy biztos pont az életükben, és ez a tanító személye. Hiszen mindannyian tudjuk: szeptember első napjaiban az iskolák kinyitják kapuikat, és a legkisebbek, az elsősök feszülten és bizonyos izgalommal lépik át az iskola küszöbét.

A Petőfi Sándor Általános Iskola már az ősszel megkezdte óvoda-iskola átmeneti programját. Minden hónap első hetében fogadjuk Szentes nagycsoportos óvodásait. Így ismerkednek az iskola épületével, a tanítókkal és bepillanthatnak az első osztályosok óráira is.

November elején énekes-, decemberben pedig kézműves foglalkozáson vettek részt a leendő iskolások. 2003 első hónapjában sport-délelőttre várjuk őket, ahol megismerkedhetnek a judo fogásaival, és kipróbálhatják az aerobic sokszor nem könnyű mozdulatait. Február végén pedig a Tóth József Színházterembe várjuk a nagycsoportosok szüleit, és megtekinthetik, mit is tud a Petőfi Sándor Általános Iskola apraja-nagyja.

Kedves Olvasó, kedves Szülő! Engedje meg, hogy cikkemet egy Kodály-idézettel fejezzem be. Kérem Önöket, gondolkozzanak el ezeken a mondatokon, hiszen az ének-zenei iskolák és zeneiskolák jelmondata is lehetne: "Itt megtanítják arra a tanulókat, hogy aki zenével indul az életbe, az evvel bearanyozza minden későbbi tevékenységét. Az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene táplálék, vigasztaló elixír. A zene az élet szépségét, s ami benne érték, mind meghatványozza."

A Petőfi Sándor Általános Iskola nevelőtestület


<<< Vissza