<<< Vissza

Leszavazták a költségvetést
Közéleti küzdelmek a múltban (VI.)

2002. december 6.

 

Tasnády Antal a számára kedvező miniszteri döntés megérkezése után nyomban közgyűlést hívott össze az 1892. évi költségvetés megvitatására. A december 30-án egtartott ülés rendkívül viharos légkörben folyt le. Már a november 12-i közgyűlés jegyzőkönyvének hitelesítése során heves vita alakult ki, mivel az úgy tüntette fel az ülés feloszlatását, mintha az a képviselők egy részének indokolatlan zaja és rendetlensége miatt vált volna szükségessé. Sima Ferenc a jegyzőkönyv ezen szövegezése ellen tiltakozott, s követelte annak módosítását. A polgármester erre kijelentette, hogy a jegyzőkönyv hűen van szerkesztve, nincs ok a módosítására. Közbekiabálásokkal tarkított szóváltások után a többség akaratára kiegészítési záradékkal látták el a kifogásolt jegyzőkönyvet.

A feszültség tovább nőtt, amikor felolvasták a polgármesteri választást megerősítő BM határozatot. Sima Ferenc indítványozta, hogy vegyék tudomásul a döntést, de a jegyzőkönyvben adjanak kifejezést sajnálatuknak. Ezzel szemben Kristó Nagy István azt kívánta, hogy a közgyűlés örömmel vegye tudomásul a miniszteri határozatot. Tasnády a vita megelőzése végett kijelentette, hogy a határozat semmilyen irányú kommentálását nem engedélyezi, azt a felsőbb szerv iránti kötelességből egyszerűen tudomásul kell venni.
Több képviselő hozzá akart szólni a tárgyhoz, de a polgármester megvonta tőlük a szót. Erre óriási hangzavar közepette követelni kezdték Sima indítványának szavazásra bocsájtását. Ezt a polgármester kategorikusan megtagadta, figyelmeztetve a képviselőket, hogy a további rendbontás esetén felfüggeszti az ülést. Válaszként többen kijelentették, hogy addig semmiféle ügyet nem hajlandóak megtárgyalni, amíg az indítvány nem kerül szavazásra. Tasnády beváltotta fenyegetését; az ülést fél órára felfüggesztette.

A kényszerszünetben a képviselők nagy meglepetésére szuronyos csendőrök szállták meg a közgyűlési terem folyosóját. Ez csak olaj volt a tűzre. A tárgyalás folytatása előtt Sima Ferenc és dr. Szánthó Lajos képviselők meginterpellálták a polgármestert a csendőrök felől, kijelentve, hogy azok megjelenését ők az alkotmányosan biztosított szólásszabadság megfélemlítéssel történő elnyomásának tartják. A polgármester közölte, hogy a csendőröket ő rendelte oda, mert a rend érdekében ezt szükségesnek vélte. Különben - tette hozzá cinikusan Tasnády - eljárását nem köteles megindokolni, azért egyedül a lelkiismeretének tartozik felelősséggel.

Mivel Sima szünet előtti indítványát a polgármester továbbra sem volt hajlandó szavazásra bocsájtani, a közgyűlés óvását fejezte ki az elnöki erőszakoskodás miatt. Csak ezek után kerülhetett sor a városi költségvetés megvitatására. Azaz csak kerülhetett volna, ugyanis Sima Ferenc számos ok felsorolása után kijelentette, hogy még általános tárgyalás alapjául sem fogadja el az előterjesztett költségvetést. "A közgyűlés többségének választási jogán dr. Tasnády Antalnak polgármesterré választásával oly csorba ejtetett - állapította meg Sima -, hogy annak kezébe nem hajlandó letenni a város anyagi érdekeinek kormányzatát." Ezért indítványozta, hogy a közgyűlés a "polgármester iránti bizalmának teljes megtagadása jeléül" általánosságban se fogadja el tárgyalás alapjául a költségvetési előirányzatot.

Az indítvány élénk vitát robbantott ki. A többség hajlott annak elfogadására, még azon az áron is, hogy a belügyminiszter feloszlatja a képviselő-testületet és kormánybiztost küld a város nyakára. Tasnády hívei természetesen a költségvetés tárgyalás alá vétele mellett érveltek. A körülményekre való tekintettel a polgármester név
szerinti szavazást rendelt el. Ennek eredményeként Sima Ferenc indítványát 54:38 arányban elfogadták, ezáltal a polgármesterrel szembeni bizalmatlanság határozati erőre emelkedett.

Labádi Lajos


<<< Vissza