Dél-alföldi TÉSZ

Nagykereskedő kistermelők

 

  A közeledő EU-csatlakozás nehéz helyzet elé állította a magyar mezőgazdaságot. A versenyképesség megőrzését szem előtt tartva a szaktárca a termelési és a támogatási rendszer problémái fölé helyezte az értékesítéssel kapcsolatos kérdéseket.

  E tekintetben hatalmas előrelépésnek számít az elmúlt hetekben megalakult Dél-alföldi Zöldség és Gyümölcs Értékesítési és Beszerzési Szövetkezet, melynek elnöke, Ledó Ferenc számolt be lapunknak az új stratégiáról. Kifejtette, hogy a frissen létrejött 280 tagból álló szövetkezet, - melyben Rt.-k, Kft-k és magánszemélyek is helyet kaptak-, legfontosabb előnye a közös értékesítés mellett a termeléshez szükséges segédanyagok közös beszerzése lesz, így az anyagi kiadások jelentősen csökkenek majd. A zöldség- és a gyümölcstermelőket egyaránt tömörítő szervezet elnöke elmondta, a nagyobb termékskálával és mennyiségi mutatókkal bíró TÉSZ jobb feltételekkel mozoghat a piacon, és az EU támogatásai is könnyebben elérhetővé válnak. Az elsősorban nagykereskedelmi egységek és áruházláncok felé értékesítésre szánt termékek csomagolásához, raktározásához és szállításához összehangolt munkára van szükség, ami a szakmán belül szemléletváltást irányoz elő. Ezt a folyamatot tanfolyamokkal és egyéb képzési formák segítségével próbálják hatékonyabbá tenni. A regisztrált termelés, a fokozott minőség-ellenőrzés, az előre lejelentett áru beszállítása a kertészek számára mind-mind fegyelmezett, kiszámítható tevékenységet jelent, és garanciát arra, hogy a megélhetés biztonságosabbá válik. A tagoknak az aktuális piaci helyzetet partizán kereskedelmi ügyletekkel kihasználni a későbbiekben nem lehet. Az 50 ezer forintos tagdíj befizetésénél a belépők kötelezettséget vállalnak, hogy megtermelt zöldségük, illetve gyümölcsük 75%-át a TÉSZ-nek adják át értékesítésre. Az éves szinten így felhalmozódott mennyiség 13-14 ezer tonnát tesz ki, ezzel a leendő üzleti kapcsolatokat meg lehet alapozni.

  Arra a kérdésre, hogy sikerült-e már vásárlókat találni, Ledó Ferenc elmondta, történt egyeztetés több hazai áruházlánc (Tesco, Auchan) vezetőivel, németországi partnerekkel is felvették a kapcsolatot, valamint a napokban zajló Foodapesten próbálják a keresletet a Dél-Alföld felé fordítani.

                                                                                   B.D.