Vívódó szakosztály

 

  Szentesen nagy hagyományai vannak az egyéni sportoknak, mégis az utóbbi években a szokottnál is mostohább körülmények között kellett vívódniuk ebben az eredmény centrikus világban. Az erősen támogatott csapatsportágak mellett pedig rengeteg apró műhely foglalkozik a gyerekek mozgásigényének, sportszeretetének kielégítésével. Ezek közé tartozik a Szentesi Vasutas SC vívószakosztálya, ahol a nagy mester, Dr. Mónus Sándor utódaként Barna Viktor próbál valami maradandót alkotni. Őt kérdeztem tapasztalatairól.

 

-         Hogyan tudtok boldogulni a nemzet sportvárosában?

 

-         Mondhatni megvagyunk. Szerencsénkre a Koszta József Általános Iskola, elsősorban Almásiné igazgatónő közbenjárására, heti két alkalommal rendelkezésünkre bocsátotta a tornatermet. Ezzel a nagy segítséggel kipipálhattunk néhány olyan elengedhetetlen feltételt, ami létünkhöz szükséges.

 

-         Mióta vezeted te az edzéseket?

 

-         Több mint egy éve próbálom átadni a tudásomat a következő nemzedéknek, remélhetőleg sikerrel.

 

-         Közel tizenkét évig vívtál. Nem szokatlan, hogy most a páston kívül kell bizonyítanod?

 

-         Egyáltalán nem. A lurkók mozgásának irányítása rengeteg örömteli percet jelent.

 

-         Jelenleg mennyi gyermekkel foglalkozol?

 

-         Tizenöt vívócsemete dolgozik a kezem alatt, de minden érdeklődőt szívesen várunk. Tudod, szokták tőlem is kérdezni, melyik az a korosztály, akikkel már érdemes foglalkozni: szerintem ez a sport korhatártól független. Ha hatéves kölyköt hoznak le edzésre, őt sem küldöm el, legfeljebb nem kerül a kezébe fegyver. Az alapvető mozgáskombinációkat, a lépéseket, a kitörést úgy is tőr nélkül kell megtanulniuk.

 

-         Milyen sűrűn jártok versenyre?

 

-         Évente általában tíz versenyen veszünk részt, amiből kettőt mi rendezünk. Mehetnénk akár harmincra is, de az anyagi kereteink ezt már nem bírnák el. Az utazás feltételeit a szakosztály vállalja, de az eszközök tekintetében már nem tud hathatós támogatást biztosítani. A ruhák, a sisakok, a pengék nem örökéletűek, sőt, ennek ellenére a mai napig tizenöt-húsz éves szerelésekkel dolgozunk.

 

-         Mi újság az eredményekkel, ugyanis azok nélkül nehezen számíthattok jelentős segítségre?

 

-         Azt kell hogy mondjam, városunkban az egyéni sportágak megítélése meglehetősen visszás. Mi elsősorban utánpótlást nevelő egyesület vagyunk, tehát nem olimpiai bajnokokat edzünk, hanem azokat, akik érdeklődésük, tehetségük, szorgalmuk révén szeretnének sportolni, jelen esetben vívni. Véleményem szerint nem lehet csupán a csapatsportágakat kiemelten kezelni, s rajtuk kívül mindent a perifériára szorítani. Szeretem, tisztelem a helyi vízilabdasportot és a labdarúgást, de ha már ők kapták a legfrekventáltabb pozíciókat Szentesen, tegyenek is mellé valamit, amit mi nem tudunk.

 

Bíró Dániel