Sikerágazat is lehet

 

Magyarországon jelenleg ötezer hektáron folyik hajtatásos zöldségtermesztés, ez 500 ezer tonna árut jelent. Szabadföldön további 1 millió tonna zöldségfélét termelünk meg. Az ágazat jelentős munkaerőt köt le, ami kedvező a foglalkoztatás területén.

 

A kertészet a legnépszerűbb mezőgazdasági ágazat a világon - mondta dr. Papp János, az MTA Kertészeti Bizottság elnöke azon a konferencián, melyet a szervezet, a Magyar Kertészeti Tanács valamint az Árpád-Agrár Rt szervezett az uniós csatlakozás jegyében. Bár több hasonló tanácskozás zajlott már országszerte, ez a mostani azért fontos, mert nem csak a terméktanácsok vezető képviselői, kertészek gyűltek össze, hanem a szaktárca vezetése is.

 

Papp professzor hangsúlyozta, hogy a magyar kertészet fejlesztésének három kiemelt területe van. Az első és legfontosabb az értékesítés, szabályozott kereskedelemmel, Termelési és Értékesítési Szövetkezetek létrehozása, másodszor korszerű infrastruktúra kialakítása, harmadsorban a szaktanácsadás, a termelők továbbképzése.

 

Csikai Miklós elnök mindehhez hozzátette: az uniós piacon való versenyképes megjelenés akadálya a termékpályák szervezetlensége, az áruszedés, tárolás, feldolgozás, a marketing és az egész logisztikai tevékenységünk fejletlensége. A legnagyobb baj, hogy ezek költségeit senki nem akarja, a termelők többsége nem is tudja megfizetni.

 

Az egyik legnagyobb piac az áruházláncok területe. Az utóbbi időben itt növekszik a friss zöldség és gyümölcs forgalmazás. A magyar gazdák többsége azonban jelenleg nem tudja tejesíteni az áruházláncok igényeit. Ha a szükséges fejlesztéseket nem csináljuk meg, akkor a csatlakozás után is más helyről szerzik be áruikat - hívta fel a figyelmet Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség, Gyümölcs Terméktanács ügyvezető igazgatója.

 

A tanácskozáson a kertészet mind az öt ágazatának képviselője vázolta az ágazat helyzetét és feladatait. A legmeglepőbb talán a gyógynövény ágazat helyzete, hiszen Európában Magyarországon termelnek legnagyobb területen gyógy- és fűszernövényt. A 40 ezer hektárba beleszámít a természetes előfordulás, gyűjtés is. Ebbe a csoportba tartozik a mák, a mustármag, de például a kamilla, a bodza és a gomba is.

 

Összességében a tanácskozás résztvevői megállapították, hogy a kertészeti ágazatnak jelentős szerep juthat az uniós csatlakozás után, ha a szükséges lépéseket - állami támogatással - megteszik a magyar termelők.

 

(besenyei)