A minisztérium államtitkára mondta

Erősödő honvédelem

A civil- és a katonatársadalom együttműködése sokféleképpen nyilvánul meg. Iváncsik Imre, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára a Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem megnyitóján több oldalról is megvilágította ezt a kérdést. Mint mondta, ennek része a parlament működése, a köztársasági elnök, a honvédelmi bizottság, a kormány ellenőrző-irányító szerepe. Ugyanakkor nagyon fontos szerepet töltenek be hadseregben dolgozó hivatásosok, önkéntesek családtagjai és a civilszervezetek is.

– Mikor működik jól egy civil fórum? – kérdeztük az államtitkárt.

– A honvédelem vezetése úgy gondolja, hogy nem szabad a szakemberek katonai tudását, tapasztalatát félretéve a civil fórumokat rákényszeríteni a katonákra. Akkor működik jól egy civil fórum, amikor közvetítő szerepet játszik a civil társadalom és a szakemberek között, összehangolja a szaktudást, a társadalom közös elgondolásait.

– A megnyitón új stratégiáról is beszélt.

– Az kormány hamarosan megfogalmazza saját nemzetbiztonsági- és az erre épülő katonai-biztonsági stratégiáját. A filozófiánk alapvetően különbözik majd az előző kormányokétól. Azt tapasztaltuk, hogy a csapatok az elmúlt években magukra maradtak, nagyon kevés figyelem irányult a csapatokban folyó munkára. A jövőben minden szellemi és anyagi energiát erre összpontosítunk majd. Odafigyelünk arra, hogy a kiképzés rendben legyen. Jól használjuk fel azokat a normákat, amelyek rendelkezésre állnak, korszerűsítsük a katonák fölszerelését. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy olyan együttműködési képesség alakuljon ki a hadsereg alakulataiban, ami mind a hazai, mind a nemzetközi porondon megállja a helyét.

– Mindez anyagi, azaz pénzkérdés is.

– Éppen ezért szeretnénk a költségvetést alapvetően megreformálni. Több pénzt szánunk majd a hadseregre, szükség van egy ésszerű gazdálkodásra. Úgy fogjuk megreformálni a hadsereg gazdálkodását, hogy mindenekfölött állónak tekintjük azt a szükségletet, ami a csapatok, a csapatokban folyó kiképzésre szükséges. Erre programokat fogalmazunk meg, úgynevezett „fordított maradékelvet” alkalmazunk, a forrásaink legnagyobb hányadát az alakulatoknak adjuk, s csak a fennmaradó részt használjuk fel a közigazgatási feladatok elvégzésére.

– Nemzeti sorskérdés lett a NATO-csatlakozás. Az emberek hasonlóképp vélekednek az Európai Unióról is.

– Ma arról kell dönteni, hogy Európa melyik részéhez akarunk csatlakozni. Belgium, Hollandia, Luxemburg, a hasonló kis országok példája lebeg előttünk, avagy Bulgáriáé, vagy Jugoszláviáé? Akarunk egy biztonságos, jól fejlett nyugati társadalom része lenni, vagy egy leszakadó, szegényebb régióba tartozónak valljuk majd magunkat? Eljött a döntés ideje, ami meghatározza majd a csatlakozás előnyeit az országnak. Aminek egyenes folytatása, hogy hamarosan az Európai Unió teljes jogú tagjai legyünk.

  Egyre többet hallani arról, hogy megszűnik a sorkatonai szolgálat.

– A következő években az a szándéka a honvédelmi vezetésnek, hogy megszüntetjük a sorkatonai szolgálatot, hogy 2006-ban már csak hivatásosok és önkéntesek dolgozzanak. A hadsereg szövetségeseikkel együttműködve professzionálissá válhat. Ehhez sok mindent kell tennünk, a feladatok között jelentős lépés lesz az illetmények felemelése. Folytatni akarjuk a honvédségi lakások, a laktanyák építését, korszerűsítését. Azt szeretnénk, hogy a ciklus végére a bent dolgozók számára megbecsült, és a kívülállóknak is vonzó legyen a honvédség. Igyekszünk mindent megtenni a katonák elismerése, a honvédelem erősítése érdekében. Egy kis létszámú, jól szervezett, hatékonyan működő hadsereget hozzunk létre Magyarországon. Olyat, amely egyaránt alkalmas a nemzeti követelményeknek és a szövetségesek elvárásainak megfelelni.

L. J.