Tisztelgés Bugyi István előtt

Papp Zoltán könyve

Orvos családból származik. Így már gyermekkorában megtapasztalta a magyar egészségügy helyzetét. Dr. Papp Zoltán, immáron főorvos, Békéscsabáról került a Szegedi Orvostudományi Egyetemre, ahol néhány rendkívüli professzorra, tanárra emlékezhet vissza. Akik, mint mondja, nem csak ragyogó szakemberek, hanem kiváló emberek is voltak.

A következő helyszín Szentes. Jelentős állomás, hiszen itt ismerkedhetett meg Bugyi professzorral, akiről most könyvet írt.

– Igaz, hogy csak két évig dolgozhattam vele – mondja. – Rendkívül karizmatikus egyéniség volt, mély humánummal megáldott ember, aki még nyolcvan évesen is a kerékpárján érkezett mindennap az osztályra. Halála előtt egy héttel, ’81 áprilisában még operált. Húsz éve már nincs köztünk, gondoltam, hogy egy ilyen nagy formátumú emberről feltétlenül írni kell, meg kell emlékezni, hogy az utódok, az utánunk következő orvosnemzedék is tudja, hallja, hogy egy ilyen nagy ember dolgozott a szentesi kórházban.

– Többen is visszatérnek hozzá gondolatban. Írnak róla. Mit gondol, miért?

– A kórház sebészeti osztályára 1931. január 1-jével nevezték ki, és gyakorlatilag 1975-ig, a nyugdíjazásáig dolgozott, osztályvezető főorvosként, sőt három alkalommal, a kórház igazgatói feladatait is ellátta. ’75-től egészen a haláláig, ’81-ig bejárt a kórházba, tudományos munkatársként segítette a munkánkat és  közben operált. Mint már említettem, rendkívül karizmatikus egyéniség volt, nagy tudású ember, négy nyelven beszélt, írt és olvasott folyékonyan. Mintegy tíz tudományos könyvet írt. Fő műve a sebészetről szól, ami két kötetben jelent meg 1960-61-ben, ez az orvosoknak is kötelező olvasmány volt, mintegy kétezer oldalon írja le a sebészetben előforduló betegségeket. Az első könyvét még fiatalon, ’39-ben írta. Amiért díjat is kapott. Rendkívül sokat publikált.

– Mégis mi motiválta a könyv megírásában?

– Egy pályázat, ami 1999-ben jelent meg a szegedi egyetemen működő öregdiákok szövetségénél. Bugyi Istvánról lehetett írni dolgozatot. És amivel végül is díjat nyertem. Akkor négy orvos, akik kötődtek a professzorhoz, Tóth Csaba, Mencser András, Tari Gábor és jó magam összefogtunk, hogy meg kell jelentetnünk egy könyvet. Ez másfél évvel ezelőtt meg is történt, azonban abban elsősorban visszaemlékezések, gondolatok merültek fel, nem egy kifejezetten tudományos értékű könyv.

– Amit megírt, az ilyen?

– Nem egy szószátyár könyv, nem az a célja, hogy Bugyi professzort, akit rendkívül tisztelek, szeretek és becsülök, egyfajta paidesztálra emeljük. A tények alapján akartam bemutatni, ebben a könyvben tudományos alapon megvan írva az életrajz, a családfa, bibliográfiák, a könyvei pontos leírásai, életrajzi adatok vannak benne. Ez egy tudományos igényű könyv. A kötet bizonyos fejezetei angol, német és francia nyelven is olvashatók. Szentesnek több nyugati várossal van kapcsolata. Megismertethetjük velük, hogy a városban ilyen komoly szakember élt és dolgozott, mint Bugyi professzor.

– Úgy tudom, többen is segítették a munkában.

– Zsoldos főorvos úr, mint mindig, a könyv írásakor is nagy segítséget nyújtott. Amikor Bugyi professzor meghalt, hagyatékát, levelezéseinek egy részét ő rendezte. A levelek nagy része a levéltárban megtalálható. Ez egy következő munka lehetne. Tekintettel arra, hogy a professzor gyönyörű magyarsággal írt, nagyon szép betűkkel és stílusosan. És volt humora. Ez nagyon fontos.

– Nagyon megdolgozott a könyvel?

– Több mint másfél évig készült. Aprólékosan átnéztem mindent. A munkámban nagy segítséget nyújtott a levéltár, az önkormányzat, mint kiadó, és természetesen Bodrits István, a könyv szerkesztője.

– És a professzor úr után? Hogy érzik magukat a munkahelyen?

– Úgy érzem, abban a szellemi műhelyben, amit Bugyi István ránk hagyott, méltó kezekben van az osztály.

– Július 1-jével előléptették. Főorvosként hogy érzi magát?

– Köszönöm szépen, jól. Több a munkám, a felelősség is. A szakmában nagy előrelépésnek tartom. Rendkívüli módon örülök az erkölcsi elismerésnek.

Lovas József