Emlékéremmel köszöntötték

Dr. Vörös Gabriella, a Csongrád megyei múzeumi hálózat vezetôje is megkapta az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ezüstérmét, a Hunniális elnevezésû rendezvényen.

– Milyen érzésekkel vette át az elismerést?

– Nagyon ritkán van ilyesmiben részben, de az utóbbi idôben úgy látszik, valahogy megértek a dolgaim, mert egymás után kapok ilyen, vagy ehhez hasonló elismeréseket. Ezekben a percekben az ember végig gondolja, hogy miért ô, miért pont most. Azt hiszem, hogy négy és féléves munkámnak az eredménye az elismerés. Természetesen nemcsak az enyém, hiszen ez az emlékérem a múzeum és a történeti emlékpark közötti kapcsolatot díjazza.

– Milyen feladatokat kell vállalni a múzeum munkatársainak az emlékpark régészeti feltárásában, értékmegôrzésében?

– Az egyik része szó szerint feltárás. Ezekben a napokban is folytatódik az ásatás az emlékpark területén. Vályi Katalin kolléganôm egy nagyon izgalmas részét tárja fel a területnek. Egy fa kolostornak a maradványait, amit úgy gondolom, hogy európai hírû lesz, ha elkészül, és ha sikerül az egészet feltárni. A másik, pedig egy állandó kapcsolat, ami azt jelenti, hogy a történészeink, régészeink, néprajzosaink, természettudósaink, rendszeresen látogatják az emlékparkot. Otthon érezzük magunkat. A múzeum gyûjteményébôl kerültek ki az itteni kiállított mûtárgyak. Nekünk kötelességünk és szívünk joga is, hogy szemmel kísérjük ezek állapotát. Éves munkaterv alapján dolgozunk az emlékpark vezetésével. A mi munkánknak az ópusztaszeri emlékpark egy nagyon fontos részét jelenti. Nemcsak így gondolkodunk, de így is teszünk.

K. P.