Pályázatok, ha nyernek

A képviselô-testület az eredményes pályázatokat elkészítô közalkalmazottak és köztisztviselôk részére jutalmazási rendszert állított fel. Az így született rendelet elôírja, hogy a jutalmakat júniusban, illetve decemberben kell átadni.

S hogy elérkeztünk június havához, az alkalomból a Mûvelôdési és Ifjúsági Házba várták a pályázatok elkészítôit. Az ünnepségen Sztantics Csaba jegyzô köszöntötte a megjelenteket, majd kitért arra, hogy az önkormányzat által létrehozott rendeletet a Csongrád Megyei Közigazgatási Hivatal néhány pontban törvénysértônek találta. Emiatt azt a testület újratárgyalta, és abban maradt, hogy azt változatlan formában a továbbiakban is fenntartja.

Szirbik Imre polgármester reagálva a hivatal véleményére, így fogalmazott:

– Az egy jogi meghatározás. Mi a törvénytelen? A kifogás az volt, hogy a képviselô-testület átnyúlt a munkáltatói hatáskörökön és közvetlenül ismert el embereket. Örülnék annak, ha ez a pozitív diszkrimináció még nagyon sok területen mûködhetne. A szentesin kívül még sok település megengedhetné, vagy meg akarná engedni magának azt, hogy a legjobban dolgozókat a közösség elismerje. Az a közösség, akiért dolgoztak, tettek valamit az emberek. Ezért döntött úgy a képviselô-testület, hogy jogkörét, amit a rendeletben megfogalmazott, megtartja, el kívánja ismerni a többletmunkát és teljesítményt. Reméljük, ezt a döntést a jogászok is belátják.

Az elmúlt öt hónapban 180 pályamunka érkezett be a város intézményeibôl az országos, a megyei, a különféle alapítványok pályázati kiírására. A megpályázott és a város költségvetésének egyharmadát kitevô közel másfél milliárd forint értékû munka komoly feladatot jelent. Különösen akkor, ha figyelembe vesszük, hogy sokuknak mindez munkaköri kötelességük.

– Mindegyik mögött elismerésre méltó tevékenység van – mondta a polgármester. – Függetlenül attól, hogy a pályamunka eredményessé válik avagy sem, mivel a siker nemcsak rajtuk múlik. De ha eredményesek tudnak lenni, akkor a kapott anyagi források nemcsak a kisközösséget teszik többé, hanem a várost is.

A polgármester nagy jelentôséget tulajdonít annak, hogy amikor a város gazdasági kényszerûségbôl néhány intézményt (kórház, középiskolák, szociális otthon) fenntartásra átadott a megyének, akkor sem feledkezett meg róluk, és a pályázati elismerésben a munkatársaik is részesülnek. Az már hab a tortán, hogy ezek az intézmények továbbra is a város életének részeseivé váltak, aktív munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy az oktatás és az egészségügy feltételei jobbak legyenek – jegyezte meg.

Mint arról már lapunkban is beszámoltunk, az elsô félévben a város intézményei 51, az önkormányzat 15 sikeres pályázatot könyvelhetett el, a nyert összeg 35.7, illetve 278.3 millió forint. Az intézmények közül a Boros Sámuel Közgazdasági és Humán Szakközépiskola 18, a Terney Béla Középiskolai Kollégium 15, a Horváth Mihály Gimnázium, a Bartha János Kertészeti Szakképzô Iskola és a Városi Könyvtár Kht. 10–10 pályázat elkészítésével vezeti a rangsort. A legtöbb pénzt a Városellátó Intézmény nyerte, 9,9 millió forintot (2 pályázatból). Ôket követi a Gondozási Központ 8,7 millió forinttal (3 nyertes pályázat), és a Pollák Antal Mûszaki Szakközépiskola 7,5 millió forinttal (2 nyertes pályázat).

L. J.