Vágják a kenyérnek valót

A közepesnél gyengébb gabonatermés várható Csongrád megyében. A becslések alapján a szakemberek 3,5 tonna alatti átlagra számítanak, míg a 4,5 tonnás számít jónak. Az alacsony termés oka a csapadékhiány és a kényszerérést okozó hoség.

Szentesen a hét elején a próbavágásokkal megkezdodött a búza aratása is. Az FVM helyi földmuvelésügyi hivatalától kapott tájékoztatás szerint 6430 hektáron vetettek kenyérgabonát, aminek körülbelül a 10 százalékát vágták le eddig. Az elozetes becslések alapján a gazdasági társaságoknál 3,6 tonna, míg a magántermeloknél 3,3 tonna a várható termésátlag.

Befejezodött az oszi káposzta repce és a magborsó betakarítása a közel 600–600 hektáron. A termésátlag a repcénél 1,8 tonna a borsónál 2,4 tonna. Az 1150 hektáron elvetett oszi árpa 5 százaléka van lábon, a termésátlaga elmarad az elmúlt évek megyei átlagától.

Az Árpád Agrár Rt 2000 hektárról takaríthatja be a kenyérnek valót. Kovács György növénytermesztési igazgató elmondta, hogy 24-én hétfon kezdték az aratást, ez sokkal hamarabb van a szokásosnál. A termésátlag is alacsonyabb a várható 4,5–5 tonnánál. Most úgy néz ki, hogy 3 és 4 tonna lesz, az elso adatok 3,6–3,7 tonnát mutatnak. Bár sok a nem teljes értéku szem, a minosége jó a magnak, jó a fehérje és sikér tartalma. Az Rt 9 darab betakarító gépével várhatóan 3 hét alatt végez az aratással, a megtermett búza pedig a kenyérgyárnak jelent elegendo alapanyagot.