A zene szolgálatában

Mészáros Gábor és barátai a hétvégi rendezvényen kapták meg a Zene Szolgálatában elismerést Szirbik Imre polgármestertôl. Sokan csak Murphy néven ismerik Mészáros Gábort, aki elmondta:

– Ez az elsô olyan elismerés, amit a könnyûzenével kapcsolatban kapott a várostól egy zenész illetve zenekar. Úgy érzem ezzel a kitüntetéssel azt a törekvésünket jutalmazták, amit az élô zene iránt tanúsítunk. A rendezvényeinkre igyekszünk olyan zenekarokat meghívni, amelyek valóban élôben zenélnek, nem CD - rôl játszanak rá a zenei alapra.

– Mikor és hogyan indult a szentesi pálya?

– 1989-ben a Coctail zenekarral vállaltuk fel az igényes magyar zene elôadását élôben. Biztos sokan emlékeznek még az ifjúsági-házi bulikra. Ezzel párhuzamosan alakult meg a Pom-Pom együttes, ami a gyerekeknek kínál szórakozást. A két zenekar tagjai részben közösek voltak, Kókai Attila, Kovács Attila, Vígh Ferenc, Kárpáti János és én. 1996-ban újjáalakultunk Murphy Band néven. A jelenlegi csapat: Oláh Csabi, Bajusz Attila, Süki Gyöngyi, Kókai Attila, Vincze Attila és én.

– Az elismerés Mészáros Gábor és Barátai részére szól…

– Talán azért szól az én nevemre, mert én voltam ennek a dolognak a mozgatója. Nálam van a próbahely már 15–20 éve. A próba ugye elég nagy hanggal jár és ezúton is szeretném megköszönni családomnak, hogy ezt elviselik. Ezt a díjat azt hiszem a többi szentesi zenekar nevében is megköszönhetem, hiszen van a Fuvi Band, az Alibi és a Tonik zenekar, akik szintén élôben adják elô a dalokat.

– Milyen rendezvények kötôdnek a nevedhez?

– A Coctail zenekar megalakulásakor találtuk ki, hogy szabadtéri bulikat is kellene tartani. Ez lett a Kurca parti Coctail party, amit azóta is minden nyáron megszervezünk a nehézségek ellenére. Most a tizenegyedik rendezvényen vagyunk túl, ami a hétvégén zajlott a Black II Black zenekar és szentesi együttesek részvételével. Az ifjúsági házzal közösen rendezzük meg a Picúrok farsangja, a Pom-Pom gyerkôcnap és a Pom-Pom Mikulás elnevezésû programokat. Gyakorlatilag évente 4-5 olyan rendezvény van, amiben közremûködöm, és száznál is több a fellépés a Pom-Pom és Murphy Band zenekarokkal. Két éve a zeneiskolában is tanítok a szintetizátor szakon, amire most tízen jártak, de ôsztôl ez a létszám emelkedik.

– Hány személyt érint ez a mostani elismerés?

– Nagyon sokat. A legszûkebb mag az a hét ember, aki a két zenekarban játszanak, de az elmúlt években legalább húsz zenész megfordult az együttesekben. Közülük többen már országos hírûek, így például Abebe Dani a Back II Black-bôl vagy Baranyi Kati, akit a Fábri Showban lehet látni. De én ezt az oklevelet ajánlom a többi zenész kollegának is.

Besenyei Gábor