Kiséri kavalkád

Képaláírás: Benke László (középen) Oscar-díjas mesterszakács és Dömsödi Imre zsûrizés közben.

Képaláírás: Az újszentesi Tulipán Néptánccsoport fellépése nagy sikert aratott.

Sûrûn tekintettünk kíváncsian az égboltra június 7-én. Leggyakrabban talán a Dömsödi házaspár kémlelte az eget, reménykedve abban, hogy megússzák szárazon a megnyitót. A félelem jogosnak tûnt, mivel vészjósló felhôk gyülekeztek felettünk, aztán hírnökök is jöttek, mondván, a Felsôpárton és a Kertvárosban zuhog az esô.

A VI. Kiséri napok megnyitóján szerencsére kegyes volt hozzánk a Sors. Már azzal, ahogyan elkezdôdött: Irhás József vásárhelyi roma festô tárlatával. A Nagyörvény utcai idôsek klubjában Szûcs Lajos önkormányzati képviselô, a Csongrád Megyei Közgyûlés oktatási és ifjúságpolitikai bizottságának elnöke méltatta a kisebbségi politikusként (is) ismert festô munkáit, akinek szép pasztellszínei mögött ôsi cigány mesterségek elevenednek meg, úgy mint a lókupecek, a teknôvájók, az üstkészítôk, a kosárfonók, vályogvetôk, vagy a libatépôk foglalatosságai. Megörökítésük – mint megtudtuk – nemcsak a festô, de a cigányság számára is fontos. Fia, ifjabb Irhás József versbe önti mindazt, amit megfesteni nem lehet. Szavakban fest képet arról, hogyan éltek, élnek a cigányok. Mindketten az egységes gondolkodás hívei, mint mondják, nem szabad megosztottan élni egy országban.

– A Kiséri napok története a régi idôkre nyúlik vissza – meséli Dömsödi Teréz fôszervezô. – Még 1986-ban volt az elsô ilyen megmozdulás, a Hazafias Népfront szervezte. Aztán jött jó néhány év kihagyás, majd úgy döntöttünk, felelevenítjük az egészet, ám a régi szerkezetében már nem lehetett volna. Eleinte úgy gondoltuk, hogy csak a kiséri vállalkozókra, emberekre építünk, aztán rájöttünk, a kört ki lehet szélesíteni. Így nôtt, gazdagodott minden évben. Ma már elmondhatom azt, a rendezvény költségeinek a felét pályázati források fedezik.

A kérdésre, hogyan állnak össze a programok, a következôket válaszolja:

– Mindig van konkrét elképzelésünk. Említhetem a rendezvény meghatározó hagyományrendszerét, minden évben van képzômûvészeti kiállítás, állandó eleme évek óta a véradás, a vissza-visszatérô szereplôk. Idén kiötlöttünk, hogy legyen népzenei fesztivál, ebbôl is hagyományt szeretnénk teremteni, hasonlóan a “konyhatündérshow”-hoz, ami mára vetélkedôvel bôvült. Sikerült megnyerni Benke László Oscar-díjas mesterszakácsot, hogy eljöjjön hozzánk. A fontos számunkra az, hogy a három napban a fiatalok és az idôsebbek egyaránt jól érezzék magukat.

A Farkas Antal és a Nagyörvény utcák keresztezôdésében felállított nagyszínpadon az önkormányzat nevében Füsti M. Lajos alpolgármester kívánt jó szórakozást a programokhoz. Farkas Sándor országgyûlési képviselô megnyitó beszédében kiemelte Dömsödi Teréz és Dömsödi Mihály remek szervezômunkáját, hogy közösen elindították a nagysikerû kulturális és szórakoztató kavalkádot.

– Nagyon fontosnak tartom, hogy ne csak az élelmiszer, az újság jusson el a Kisérbe és a város többi peremkerületébe, hanem egyebek mellett a gyógyszer, a csatornahálózat, a kultúra és a szórakozási lehetôség is. Véleményem szerint az ilyen rendezvények teszik a városi embert polgárrá. A jövôt építeni csak egymást ismerve és megbecsülve lehet – jelentette ki a honatya.

Van abban valami, hogy Ollai Istvánné, a körzet képviselôasszonya a kórházi ágyáról magnószalagon üzent és kívánt jó szórakozást a szentesi embereknek. És abban is, hogy Tóbiás Imre, a Niro-T Kft. ügyvezetô igazgatója, sok év óta az egyik legjelentôsebb támogatója a rendezvénynek. Hogy miért teszi?

– Azért, mert én is itt élek. Ide köt a tíz éve mûködô vállalkozásom. Mindig szerettem a közösséget. Nagy öröm látni, hogy a rendezvény ilyen sok embert megmozgat. Igazán jó érzés, hogy ehhez én is hozzájárulhatok – válaszolja.

Egy biztos, sokan voltak kíváncsiak a programokra. Amibôl azért kijut bôven kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Eljött Szentesre Magyarország egyetlen utazó állatkertje, több mint negyven egzotikus állatot bemutató kiállítással. Mellette számos program, kitelepülés, árusok színes kavalkádja várta az érdeklôdô szentesieket. Élményt, szórakozást, látványosságot nyújtva három napon át.

(lovas)