Tűz az emberi lélek

Varga Rózsa emlékére

 „ Virrasztó ige…, tűz…” Nagy László szavai szerint, az emberi lélek, mely világít a testben, de tovább ég, él az emberi emlékezetben. Azok emlékezetében, akik nem tudnak és nem akarnak feledni. Minden emberben van, rejtőzik vagy lobog egy ilyen tűz, mely „melegíti” a környezetét; reményt, hitet, bátorítást, tudást ad, s érezteti, hogy nem vagy egyedül. Varga Rózsa is ilyen tűz volt.

Pályáját 1937. szeptember 1-jén Sopronban a Szent Orsolya-Rend Leánygimnáziumában kezdte és több „állomás” után a Horváth Mihály Gimnáziumban fejezte be 1966 júliusában. Magyar-német szakos középiskolai tanárnő volt, aki nemcsak tudásával, hanem emberségével is kiérdemelte tanítványai szeretetét. Osztályfőnöki munkája mellett széleskörű társadalmi tevékenységet végzett a TIT-ben, a Magyar Vöröskeresztben. A háború utáni években anyagi támogatásban részesítette egyik testvére családját, és félárva keresztfiát kisgyermek korától fogva nevelte. Segítőkész egyénisége, szelídsége nem  a megalkuvóké volt; mindig tudta, kinek és miben van rá szüksége.

 A Sors kegyes volt hozzá. Szellemi frissességét és testi erejét hosszú időn át megőrizte. Szakmai munkájáért 1989-ben Aranyoklevelet, 1997-ben Gyémántoklevelet vehetett át. A volt iskolájával tartotta a kapcsolatot, ha segítségét kérték, vagy tantestületi vacsorákra hívták, mindig szívesen jött. December 28-án még köszöntötték barátai 92. születésnapján. A 93.-at már nem élte meg…. Emléke tűzként világít, akik ismerték és szerették.

A HMG tantestülete