Kórházi bokrétaünnep

Bokrétaünnepet tartottak szerdán délelôtt a Szentesi Területi Kórház új épületében, a sürgôsségi és diagnosztikai tömbben. Szerkezet kész a létesítmény, ez adott okot az ünneplésre. Hamarosan elkészül az épület. Dr. Kovács Ágnes igazgató fôorvos így fogalmazott ünnepi megnyitójában.

– A szakma bokrétaünnepe az esemény. Büszkélkedünk és kicsit dicsekszünk is az épülettel. Egy kisvárosi kórház életében óriási jelentôségû a beteget, az embert szolgáló épület átadása Bugyi István 1932-ben felépült két mûtôje óta – amelyek egyébként európai színvonalúak és hírûek voltak – nagy utat jártunk be a modern épület felépítéséig. 2001. április 27. és 2002. február 27. közötti tíz hónap alatt jutott el a létesítmény az alapkôletételtôl a bokrétaünnepig.

Az ünnepség meghívott vendége volt Mikola István, egészségügyi miniszter aki elmondta.

– Látszik a cél, de érzékeljük a további forrásigényt is – kezdte beszédét. Megközelítôen 300 millió forint kellene, ezért jó, hogy itt vannak az érintettek, akik eddig is aktívan segítettek. Elsôsorban a kollégákat köszöntöm, de rögtön utánuk a kivitelezôket, akik igényes és szép munkát végeztek. Én úgy gondolom, hogy az egészségügyben is bokrétaünnepet tarthatunk, mert a kórháztörvény megszületett. Ezt a bonyolult “épületet” is fel kell építeni, ráadásul az alapokat is rendbe kell tenni. Nincs katasztrófahelyzet az egészségügyben, kár a politikának beavatkozni a szakmai kérdésekbe. Határozott fejlesztés kezdôdött, aki ezt nem látja vagy nem ért hozzá, vagy nem jó szándékú. Gondoskodni kell a beteg gyógyításáról – hangsúlyozta a miniszter.

Személyes tapasztalatával kezdte hozzászólását Farkas Sándor, országgyûlési képviselô.

– A Kertvárosból hosszú ideje egy másik hídon jártam. Amikor megkezdték az épület kivitelezését, áttettem az útvonalam a Kiss Zsigmond utcára, hogy sûrûbben lássam, hol tart az építkezés. Örülök annak, hogy a fejlesztés részévé váltam. Olyan épületet tudunk majd felavatni, ami a XXI. század követelményeinek is megfelel. Ez az épület nagy lépést jelent a fejlôdésben – mondta Farkas Sándor.

A kórház fenntartója a Csongrád Megyei Önkormányzat. Elnöke dr. Frank József is köszöntette a bokrétaünnep résztvevôit.

– Minden haladásnak örülni kell, mert az egészségügyben mindig van tennivaló. A 12 milliárdos megyei költségvetésbôl hatmilliárdot az egészségügyre fordítunk. A címzett támogatási pályázat másfél milliárd forintra szólt és örülünk, hogy egymilliárd kétszázhatvan milliót nyertünk. Ennek örülünk, de a mûszerekre plusz pénzt kell még szerezni. Hihetetlenül gyorsan felépült a diagnosztikai tömb.

Szirbik Imre, polgármester a régi idôket elevenítette fel.

– Emlékszem arra a korszakra, amikor hivatali alkalmazottként a rekonstrukciót terveztük. Akkor nagyon messzinek tûnt a megvalósítás. Rakjuk össze a fejlôdés szakaszait: kész az intenzív osztály, új épületben a szülészet, a konyha, a mosoda, és most itt ez az épület. Szegeden megegyeztünk: elôször a szentesi fejlesztésre pályázik a megye, majd a makóira. De a Szolnok megyeiek is segítettek. Két megye pályázata elôl pedig már nehéz kitérni a döntéshozóknak. Remélem az a 300 millió is meglesz a mûszerekre. A politikusok és a mûszakiak után az egészségügyben dolgozókra vár, hogy igényesen és lelkiismeretesen “üzemeltessék” a létesítményt.

Az ünnepség végén a résztvevôk megtekintették a három szintes 3600 négyzetméteres épületet. A földszinten lesz a központi, sürgôsségi osztály, baleseti és belgyógyászati részleggel. Az elsô emeleten a központi laboratórium és röntgen, a tetôtérben pedig a bakteriológiai és az izotóplaboratórium helyét alakítják ki.

Kruzslicz Pál