A legszebb felhôk alkotója

A legtöbb ember felnôtt korában hajlamos arra, hogy elmenjen bizonyos dolgok mellett. Nem lát meg olyat, amire olykor a szakembereknek kell fölhívni a figyelmet. Azt hiszem, így vagyunk Sziklay Sándor munkáival. Naponta elsétálunk a fôutcai abc elôtt, látjuk a kirakati falhoz támasztott képeit. Amelyek nagyon is beszédesek. Mert a festô mit csinál? A belsô lelki világában meglátott képeket, kompozíciókat kivetíti a vászonra.

– Színdús felületet készít. Nála nem mindig a térhatás dominál. Nagyon érdekes az, amit csinál. Bejártam a világ kiállítótermeit, de még olyan felhôkkel, mint amit Sziklay Sándor festett, nem találkoztam – mondta dr. Csíky László orvos–szobrász a fôtéri galériában rendezett kiállítás megnyitóján, majd így folytatta gondolatait: – Hátborzongatóan jók a kavargó, viharos égboltot jelzô felhôi. Nála nem a hagyományos tájképfestészet dominál. A kínaiaknál láttam hasonló festészetet, mintha csak egy kivágott dobozból látna ki az ember egy bizonyos látószögben a világra. Ezt érzem ki Sziklay Sándor mûvészetébôl is.

Festészetét a szabadiskolák kalandos világa hatja át. Sok mindent elsajátított belôlük. Egyetemi évei alatt hallgatott mûvészettörténetet és teológiát. A kényszerpályán több szakmában dolgozott. “A legmagasabb beosztásom üzemvezetô volt, de voltam segédmunkás is.” A családban éltek mesterei, két felmenô rokona is festômûvész volt. A szabadiskolák mellett tôlük tanult a legtöbbet. Sokrétû, amit csinál. Talán szándékosan próbált elég heterogén képanyagot összehozni a tárlatán. Azt mondja, nála mindig a hangulattól függ, hogy mit fest.

– Olyan embernek tartom magam, aki nagyon szeret festeni. Hogy tudok-e? Nem rangsorolom az embert. Nem szeretem a festô meg a festômûvész megkülönböztetést sem. Azt, hogy mûvész vagyok, vagy sem, azt az utókör dönti el. Szász Endrét is legiccsfestôzték, amikor hazatért Amerikából. A világban, fôleg Európában nagyon sok helyen megtalálhatóak a festményeim. Sokan vannak olyanok, akik visszatérnek egy másik képért hozzám. A képeim tetszenek az embereknek. És ez nagyon lényeges a számomra.

Sziklay Sándor – korábbi látogatásait követôen – két évvel ezelôtt három hétre érkezett Szentesre, aztán itt maradt. Játszott színpadon, írt, jelenleg is ír verseket (Haász Mariannal föl is olvasott a tárlatnyitón), meséket, publicisztikát. Kiállítása március 2-áig, keddtôl péntekig 10–13 és 15–18, szombaton 9–13 óráig tekinthetô meg a fôtéri galériában.

(lovas)