Háromszáz diák otthona

A képviselô-testület lapunk megjelenésének idôpontjában tárgyalja a Terney Béla Középiskolai Kollégium szakmai munkáját és helyzetét. Alábbi írásunk az önkormányzat ülésére Mátéffy Zoltán igazgató által összeállított elôterjesztés alapján készült. Segítségével valamelyest képet kapunk arról, hogy milyen is valójában az intézmény.

A kollégium feladata a város középiskoláiban tanuló kollégisták ellátása, úgymint szálláshoz és a tanuláshoz szükséges feltételek biztosítása. Amint az a tájékoztatóból kiderül, az 1976-ban birtokba vett épület a kezdettôl fogva alkalmatlan a kollégiumi életre. A kis légterû szobák, valamint a közösségi rendezvényekre alkalmas terem és a nevelôi szoba hiánya nehezíti a munkát. Az utóbbi években felgyorsult az épület elhasználódása, 1997-ben még egy teljes szint felújítására nyílt lehetôség, 2001-ben csak öt szobát tudtak felújítani. A nyolc alig használható vizesblokkból az elmúlt öt év alatt kettôt sikerült – pályázati pénzbôl és az önkormányzat által átvállalt önrészbôl újjáépíteni. Sajnos a költségvetés egyre szûkösebb lehetôségeket biztosít a számukra.

A kollégium dolgozói létszáma öt év alatt nem változott: 11 tanár, 3 gazdasági munkatárs és 13 technikai dolgozó látja el a feladatokat. A diákok létszáma már növekedést mutat. Míg az engedélyezett 304 fôbôl az 1997/98-as tanévben 249, a 2001/2002-es tanévben már 294 diák kért ellátást a kollégiumban. A legtöbben a Horváth Mihály Gimnáziumból kértek elhelyezést (36 százalék), a legkevesebb diák az üzleti szakközépiskolából (School of Business, 4 százalék) jelentkezett.

A kollégiumban lakó diákok szociálishelyzete változó. Egyre több a hátrányos helyzetû gyermek. Ez a beadott kérelmek számában is megmutatkozik, ugyanis öt évvel ezelôtt még tíz kérelmezô volt, az idei tanévben ez a szám meghaladta a harmincat. Emiatt az érintett önkormányzatok és a kollégium között szinte állandósult a kapcsolattartás.

Örvendetes, hogy az utóbbi idôben felélénkült a kollégium diák-önkormányzati munkája, ami egyrészt a diákság fokozódó érdeklôdésének köszönhetô. A fiatalok nyaranként részt vesznek a magyartési táborban, illetve az országos találkozókon. A kollégiumi DÖK tagja a városi diákönkormányzatnak és az országos kollégiumi szövetségnek.

A kollégium 1976 óta foglalkozik szállástevékenységgel. Ez a kiegészítô tevékenység 1990-ig nem volt jelentôs, 95 százalékban júliusra és augusztusra korlátozódott. A szolgáltatás színvonala kollégiumi szálláshely jellegû volt. A helyzet ’90-tôl változik, akkorra már érezhetôvé válik a városi szálloda hiánya, hiszen a település iránt mind nagyobb érdeklôdés mutatkozott. Mindezeket figyelembe jelentôsen átszervezték a szállástevékenységet. A kollégium több belföldi és külföldi katalógusban szerepel, címük az internet-katalógusban is megtalálható. A vendégszám 1996-ban 1456, míg 2001-ben 1819 volt. Húsz országból érkezett vendég a kollégiumba.

A vendégszám növekedésének megtorpanása, majd tavalyi csökkenésének oka elsôsorban a kollégista diákok számának növekedésébôl adódik. A szobák csak szünetekben, illetve hétvégeken értékesíthetôk. Másrészt – támogatás hiányában – a növekvô igényekkel már nem tudják felvenni a versenyt. A költségvetés még a szintentartást sem teszi lehetôvé – olvasható ki többek között az elôterjesztésbôl.

L. J.