Aki többet ad – többet kap

A képviselô-testület ez év tavaszán hozott döntést a pályázatoktról, arról, hogy az önkormányzat intézményeinek köztisztviselôi, közalkalmazottai, amennyiben pályázatokon dolgoznak, elismerésben részesülhessenek. Ebbôl az alkalomból hívták meg ôket december 14-én a mûvelôdési és ifjúsági házba.

Elsô alkalomról lévén szó, megpróbálták ünnepélyessé tenni a rendezvényt. Mégpedig irodalmi mûsorral. Elôször dr. Homoki Nagy Mária, a Szegedi Universitas Állam- és Jogtudományi karának docense Váci Mihály ma is aktuális versét mondta el, a Még nem elég! címût. Majd a Lajtha László Zeneiskola furulyaszakos növendékei szórakoztatták a közönséget.

A jelenlévôket dr. Sztantics Csaba jegyzô és Szirbik Imre köszöntötte. A polgármester szólt arról a sokoldalú és fáradságos munkáról, amely egy-egy pályázat elkészítésével jár. Kijelentette: az intézmények mûködtetéséhez ma már elengedhetetlen a pályázatok készítése, a nyerés lehetôségével együtt. És erkölcsi kötelesség is: akik ezeket a többletfeladatokat vállalják, azok többletelismerést is kaphassanak. Hogy számadatot is mondjunk, az útalaphálózatnál, beleértve a megyei fenntartású intézményeket is, a pályázatok több mint 200 millió forint értéket hozottak.

Valamennyi Szentesen mûködô intézmény dolgozóit bevonták a munkába. Ez jó döntés volt: az öt középiskola esetében a néhány milliótól a néhány tízmilliós pályázati összegek biztosították ezzel a napi megélhetésen túl a fejlesztést is. A másik elv: a város nem kíván alapvetôen különbséget tenni eredményes és eredménytelen pályázat között. Tudjuk nagyon jól, a munka mindkét esetben befektetôdik, elvégeztetik. Senki nem mehet biztosra.

– A pályázatok két síkon zajlanak. Itt azoknak a pályázóknak az elismerésérôl volt szó, akik intézményekbe, óvodákba készítettek el anyagokat, ennek a benyújtott értéke 200-220 millió forint körül van. Ebben nincsenek benne a kiemelt nagy pályázatok, amit a városházán készítünk. De közöttük van a tízezer forintos eszközbeszerzés vagy a 20 milliós gépbeszerzés is. Intézményenként változó, van ahol 3–4 pályázatot készítettek az idén, másutt húszat. Mitôl függ mindez? Elsôsorban a vezetéstôl, mire figyel oda, mit tekint feladatának. Egy ilyen pályázat elkészítése komoly feladat – mondta Szirbik Imre.

Idén az intézmények közül a legkiemelkedôbb a Bartha János Kertészeti Szakközépzô Iskola, ahol közel 45 millió forintot pályáztak össze, döntôen a szakmához tartozó tárgyi eszközök beszerzése céljából. Ha a pályázatok számát tekintjük, akkor a Klauzál Általános Iskola volt, ahol igen sok pályázatot készítettek el, aktív pályázati munkát végeztek. De ugyanígy kiemelhetô a Családsegítô Központ munkája, de minden munkatárs, aki ebben dolgozott, elismerést érdemel.

Bakai Lászlóné, a Boros Sámuel Közgazdasági és Humán Szakközépiskola gazdasági vezetôje lapunk érdeklôdésére elmondta, hogy ebben a tanévben mintegy 12 pályázatot adtak be, ebbôl hét volt a sikeres. Szép eredményeket értek el az intézmény villamos hálózatának a felújítására, eszközbeszerzésre, informatika, illetve a könyvtárfejlesztésre kiírt pályázatokon. Munkaközösségként szoktak összejönni, végül is a tantestület fele benne van a pályázatok elkészítésében.

A Bartha János Kertészeti Szakképzô Iskola is folyamatosan részt vesz a pályázati munkában. Udvardi István, az oktatási intézmény igazgatóhelyettese errôl így szólt: “Az elsô pillanattól megragadtuk a lehetôséget, és nyertünk is. Elmondhatom, hogy elenyészô a nyeretlenek száma. Mindehhez sok év tapasztalata szükséges. Úgy érzem, nem elég a pályázatot csak jól megírni, de megfelelôen menedzselni is kell azt”.

L. J.