Nem változnak a helyi adók

Az elmúlt évhez hasonlóan, továbbra is hatféle adónem foglalkoztatja a szentesi polgárokat. Közülük bevétel szempontjából legjelentôsebb az iparûzési adó, míg a legtöbb embert a magánszemélyek kommunális adója és a gépjármûadó érinti, ezeken kívül számolhatunk az építményadóval, az idegenforgalmi adóval és a földbérbeadás utáni jövedelemadóval.

Az önkormányzat képviselô-testülete decemberi ülésén tárgyalja a helyi adók kérdését. Jövôre milyen változásokra számíthatunk? A kérdésre Tonnesné Kiss Ildikó, a polgármesteri hivatal adócsoportjának vezetôje válaszol.

– A helyi adórendeleteinkben jelentôs változások az idén sem lesznek. A módosítások a rendelkezések szövegének pontosítására, így a jogalkalmazás egyszerûsítésére irányulnak. A magánszemélyek kommunális adójában a bérleti joggal rendelkezôket érinti a változás. Amennyiben egy lakásnak több bérlôje van, a bérlôtársak egyenlô arányban adóalanyok. Ettôl a bérlôtársak között írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban el lehet térni úgy, hogy közülük egy személy vállalja magára az éves adó megfizetését.

– Mi a helyzet a többi adónemmel?

– A gépjármûadó mértéke az elmúlt három évhez hasonlóan jövôre sem emelkedik. A polgároknak jelenleg 800 forintot kell fizetniük az adóalap minden megkezdett száz kilogrammja után. Tehergépjármûveknél az adó alapján az önsúly és a raksúly fele jelenti, személyautóknál csak az önsúly.

A vállalkozásokat érintô építményadó továbbra is 300 forint négyzetméterenként, mely továbbra is levonható a fizetendô iparûzési adóból. Az idegenforgalmi adó bevezetése óta 100 forint fejenként és vendégéjszakánként. A befizetett adó összegét az idegenforgalommal kapcsolatos infrastruktúra fejlesztésére fordítjuk. Az iparûzési adónál a korrigált nettó árbevétele után adózik a vállalkozó, melynek 2 százaléka a fizetendô adó.

– Milyen adózók a szentesiek? Emlékszem, tavaly dicsérték ôket.

– A legtöbb probléma és kintlévôség a gépjármûadóban van. A jármûtulajdonosok sokszor nem figyelnek arra, hogy mind vásárlás, mind eladás esetén, nem csak az okmányirodánál de az adóhatóságnál is bejelentési, bevallási kötelezettségük van. Sokszor az átírást sem bonyolítják le. Pedig fontos tudni, hogy az adó alanya a forgalmi engedélyben tulajdonosként vagy üzemben tartóként feltüntetett személy. Célszerû lenne azt az eljárást követni, hogy az adásvételt követôen az eladó és vevô együtt intézze el az okmányirodánál, majd az adóhatóságnál a szükséges bejelentéseket.

– Milyen határidôkre kell még figyelni ebben az évben?

– A hátralévô fizetési határidô a vállalkozások számára december 20. Az iparûzési adó feltöltési határideje. A többi? Szeptember 15-én járt le az utolsó fizetési határidô, most a behajtási idôszakban vagyunk, fizetési felhívásainkat októberben küldtük ki. A városnak szüksége van mind mûködéséhez, mind a fejlesztések finanszírozásához a helyi adókból befolyó bevételekre, ezért a közterheket mindenkinek meg kell fizetnie. Ha valakinek fizetési gondja, problémája van, keressen meg bennünket.