Pénteken 18.30-kor “Fél hét”

Cserna Szabó András második könyvbemutatója disznóölô András vigíliáján, november 30-án, pénteken este várja a Péter-pince barátait. Az est háziasszonya Perjésné Dózsa Erzsébet – névünnepe után tíz nappal – diákjaival gondoskodik a rövid mûsorról, melyet vita követ.

Tudós baglyunk, Bodrits István tudósította már kedves olvasóinkat, hogy Andris “Móricz Zsigmond” ösztöndíjban részesült. A könyvnapi kavalkádra a Magyar Könyv Alapítvány támogatásával létrejött a mû a Magvetô kiadásában, tizenhárom novellával.

“Ez novella. Nem vers, nem parasztkolbász. Pamutzokni sem. Fôleg nem az élet. Se édes, se betyár…” Nem hazudik, csak téved. Amit mûvel, már régen nem novella, hanem TRENDI. A világ novellairodalma védelmében kellett kitalálni. Kereshették eddig is a helyi könyvesboltokban! 169 oldal 1690 Ft. Megéri! Hát még a szerzô szignójával!

Az esten a “Friss irodalmi húsok” c. irodalmi falatkák is kóstolgathatók lesznek – csak 96 oldalon és 10 forinttal többért –, mert András illusztrált kötetbe szerkesztett két tucat fiatal szerzôtôl való recepteket, köztük Grecsó Krisztiáné is, melyet most a névnapjára elôlegbe közreadunk:

Szegvári tál Szôke Ilonka módra

“Régi szegvári disznótoros étel. Eredetileg kemencében készítették, de sütôben is megsüthetô. A tepsi közepére sertésvelôt helyezünk. Köré hurkát és kolbászt teszünk, majd e köré savanyú káposztát, végül krumplit. Az egészet megsütjük, fûszer nem is kell hozzá, hiszen a hurkából él a kolbászból >kisülnek< az ízek, épp úgy, ahogy a káposztában lévô babérlevél és szemes bors ízét is átveszi az étel. A szegváriak úgy emlékeznek, hogy a régi idôkben a tepsi közepérôl a sertésvelô mindig a gyerekek jussa volt.”

Rózsa Gábor