Bursa Hungarica ösztöndíj

Sokan pályáztak

A város önkormányzata már korábban döntött arról, hogy a felsôoktatási ösztöndíj pályázati rendszerére a jövô évi költségvetésében egy millió forint támogatást biztosít. Az idén lényegesen többen pályáztak a Bursa Hungarica önkormányzati ösztöndíjra, mint az elmúlt évben, amikor is 50 pályázó közül 34-en részesültek támogatásban. Az elôterjesztés készítésekor 205 pályázat érkezett be, amibôl 96 az elfogadható.

Tekintettel a pályázatot benyújtók magas számára, javaslat érkezett a képviselô-testület felé, melyben kérik, hogy tegyék lehetôvé az egy millió forint támogatási összeg arányos megemelését. A testület október 26-i ülésén tárgyalta a kérést. A mûvelôdési és oktatási bizottság javasolta a támogatási összeg megemelését oly módon, hogy a pályázatok elbírálásánál az elôzô évi gyakorlatot lehessen követni. Ez azt jelenti, hogy nem kell az adható minimum összeget 25 ezer forint alá vinni.

Szirbik Imre polgármester kérte, hogy a mûvelôdési bizottság javaslatára maximum 2 millió forintról “töltsenek ki egy biankó csekket”, azaz emeljék meg a pályázati összeget. Továbbá felhívta a bírálóbizottság figyelmét arra is, hogy lehetôleg maradjanak a minimum 25 ezer forint mellett, hiszen a tehetséges szentesi gyerekek megérdemlik, s remélhetôleg majd a város is profitál majd belôle. A képviselô-testület megszavazta az eképpen módosított határozatot. A pályázatban részesülôknek a 2001/2002-es tanév II. félévétôl kezdôdôen folyósítják majd az ösztöndíjat.