Merre tart Csongrád?

Szemétlerakó és szennyvíz. Ez az a két téma, ami napjainkban leginkább foglalkoztatja a csongrádiakat és– az önkormányzatok elhatározása alapján – a kistérség polgárait. A szomszéd vár vezetôinek korábban megszavazott (a lakosság szemszögébôl remélhetôleg bölcs) döntése ugyanis az, hogy nem közösködnek Szentessel. Hogy miért nem? Válaszuk inkább hasonlít a fegyelmezetlen gyerek lehetetlenül hangzó csökönyös “csak” szócskájához, mint egy értelmes válaszra.

Egyszer valaki kitalálta a mai városjelzô táblák átfestését. Mire is? Csongrádról Szentes-alsóra. Nagy volt a harag a Tisza-parti városka önkormányzatában, cseppet sem gondolkodva el azon, hogy a vicces szóhasználat nem a szentesiek honfoglaló akaratának, mint inkább a helyi vezetôk tehetetlenségének a következménye. Aztán elhangzott már olyan is, hogy a szentesiek a csongrádi emberek szennyvizében fürdenek. Mert korszerûtlen a település tisztítója. Ezt ugyan egyesek tagadják, fölöslegesen, csak meg kell nézni a Körös-toroki üdülôk alatt, hogy mi zúdul a folyóba.

Vincze László országgyûlési képviselô a tagadás helyett megpróbálja a lehetetlent: valamit tenni a szemét és szennyvíz ügyében. Emiatt sokszor tárgyalt már az illetékes minisztériumokban. Turi-Kovács Béla környezetvédelmi minisztert például több alkalommal is meghívta Csongrádra. Mint legutóbb, október 13-án. A kisgazda kormánytag találkozott a kistérség polgármestereivel, azt követôen lakossági fórumon vett részt. A fô téma természetesen a szemétlerakó ügye volt. A szaktárca vezetô embere elmondta, mivel a benyújtott ISPA-pályázat 100-105 ezer lélekszámot érint a térségben, az Brüsszel szempontjából kevésnek bizonyult. Emiatt kezdeményezik, hogy Kiskunhalas térségével fogjanak össze, s a két térség egy pályázatot adjon be. Az összefogással el lehet érni az uniós elvárásoknak megfelelô lakosságszámot. Az új pályázatot még ebben a választási ciklusban szeretnék benyújtani. A miniszter hangsúlyozta: a hulladékfeldolgozás és -kezelés egyre nagyobb üzlet, ezért az önkormányzatoknak célszerû megragadni az abban rejlô lehetôségeket. A térség egyik legnagyobb beruházása (a létesítmény Felgyô külterületén valósulna meg) nagyon fontos lenne a már csatlakozott közel húsz településnek, ahol zömében mûszaki védettséggel és esetenként engedéllyel sem rendelkezô szeméttelepeket mûködtetnek.

A másik problémával kapcsolatban Turi-Kovács Béla nem tudott semmilyen bíztatást adni a csongrádiaknak. Lapunk érdeklôdésére elmondta, roppant nehéz feladatnak látszik a csongrádi szennyvíz megoldása. Egyelôre kevés esély van arra, hogy a város kiépíthesse a mûvet.

(lovas)