Már tudják gyógyítani

Köztudott, hogy a daganatos betegségek az egyéb betegségcsoportok között a második helyet foglalják el. Nagy létszámú megbetegedésrôl beszélhetünk világszerte. Hallhattuk már a szakorvosoktól, hogy a betegségcsoportot évtizedekkel ezelôtt nem a súlyának megfelelôen kezelték. A miértre dr. Kispál Mihály osztályvezetô fôorvostól várjuk a választ. A kérdésfeltevés apropóját adja, hogy lapunk megjelenésének idôpontjában országos tanácskozást tartanak a korszerû daganatterápia jelenérôl és jövôjérôl Szentesen. A mûvelôdési és ifjúsági házban zajló szimpózium fô szervezôje a kórház klinikai onkológiai osztálya.

– Miért is? – töpreng el a fôorvos, majd megadja a választ. – Egyrészt, mert nem olyan könnyû a fölfedezése, másrészt a diagnosztika és a kezelés igen költséges. Hosszú évtizedeken át a betegekben, de az egészséges emberekben is kialakult egy szemlélet, ami néha az egészségügyre is átterjedt: ha valakinek daganata van, azon nem lehet segíteni. A rák egyenlô volt a halállal.

– Szerencsére az utóbbi évtizedekben a megkövesedett szemlélet lényeges változáson ment át.

– Ezt elôsegítette a korszerû diagnosztikus és terápiás eszközök, valamint gyógyszerek kifejlesztése. Harminc évvel ezelôtt az egyik kezén meg tudta számolni az ember, hogy mi az a gyógyszer, amivel lehet segíteni a betegségen. Az utóbbi idôben nagy lendületet vett a gyógyszeres daganatterápia fejlôdése.

– A szentesi kórház mikor kapcsolódott be a tumoros betegek kemoterápiás kezelésébe?

– Huszonöt évvel ezelôtt a vidéki kórházak közül az elsôk között kapcsolódtunk be a munkába. Az indulás nagyon nehéz volt, kevés volt a gyógyszer, s a határok sem nyíltak még meg a külföldi gyógyszerek elôtt. Az akkori belgyógyászat 14 ágyas részlegén kezdtük a munkát.

– Mirôl szól a jubileumi rendezvény?

– Az ünnepség tulajdonképpen egy visszatekintés a múltra: honnan indultunk el és mit értünk el az elmúlt 25 év alatt? Azt nem mondhatjuk ugyan, hogy a rákot most már tudjuk gyógyítani, de ugyanakkor sokkal többet tudunk adni ma egy rákos betegnek a gyógyulásához, közérzetének a javításához, mint 25 évvel ezelôtt. Ez idô alatt nagyon sokat változott az egészségügyi dolgozók szemlélete is, ezt a szemléletet szeretnénk a lakosság, a népesség körében is megváltoztatni. Azt a szemléletet, miszerint a rákbetegség tabu, abba bele lehet halni. Szerencsére a mai körülmények között a világban, de hazánkban is a daganatos betegek ötven százaléka meggyógyítható.

– Ennek érdekében mit kell tennünk?

– Nagyon fontos a megelôzés. Évtizedek óta beszélünk arról, hogy már az iskolákban föl kell készíteni a gyerekeket az egészséges életmódra. Nagyon fontos lenne a daganat idôben való felfedezése, abban a stádiumban, amikor a sebészkéssel még eltávolítható, még nem alakulhatott ki áttétel. Csak idôben kell alkalmazni. Ha mégis megkésne a sebészi beavatkozás, a végzetes baj elkerülhetô, mert a sugár- és gyógyszerterápia gyakorlatilag minden beteg rendelkezésére áll az országban. Az összejövetel célja a visszatekintés, az eredmény kiértékelése. A jelen lévô Európa hírû tudósok elmondják azt is, hogy melyek azok a reménysugarak ahhoz, hogy a jövôben ugyanezt a fejlôdési fokot tudjuk tartani. A szimpóziumon közel százötven orvos, és más szakember vesz részt.

L. J.

(Fotó Vidovics)