Sumér-magyar rokonság

Nem volt honfoglalás?!

A magyar származáselmélettel foglalkozó kutatók már korábban is találkoztak olyan törekvésekkel, melyek a sumér-magyar rokonság bizonyítására irányultak. Radics Géza pedig a ma elfogadott finnugor rokonságot cáfolja meg elméletével. Azt állítja, hogy a magyarok mindig is itt voltak a Kárpát-medencében, így a mai értelemben vett honfoglalás nem történt meg.

Mint mondja, 1932-ben született, ami azt jelentette, hogy a háború alatt nem volt tanító a falujában. Néhány év kihagyásával csak az 50-es években végezte el a nyolc osztályt, de mivel apja 40 holdas parasztként kuláklistára került, ô osztályidegenként nem tanulhatott tovább. A fôvárosba került, ahol lakatosinas lett. Az 56-os forradalomban ô is részt vett, ezért menekülni kényszerült, és november 23-án elhagyta az országot. Az USA-ba ment, Chicago-ban telepedett le.

Egy gyermekkori emlék alapján kezdett a magyar ôstörténettel foglalkozni. Egy régi olvasókönyvben azt olvasta, hogy “ôseink Mezopotámiából származnak”. Keresni kezdte az ezzel kapcsolatos műveket, majd a 70-es évektôl már az összegyűjtött adatokat rendezgette. Elmélete szerint létezik egy Kárpát-medence – Mezopotámia – Egyiptom háromszög, melyben azonos kultúrájú népek éltek, már az ie. IV. évezredben. Ennek bizonyítására olyan képírásokat hoz, melyeknek jelölt fogalmait ha összeolvassuk, azok értelmes magyar mondatot képeznek. Ez a megegyezés igazolja szerinte a sumér-magyar rokonságot. Radics a három népcsoport (magyar, sumér, egyiptomi) közös ôshazáját Anatóliába helyezi, ami a mai Törökország területén található. Az ott beszélt nyelv még hasonló lehetett, de az északra és délre vándorló népek nyelve a földrajzi távolságok miatt egyre inkább elkülönült. Állítja, hogy a Kárpát-medence adottságaiból adódóan mindig meg tudta tartani az itt élô népcsoportokat. Mivel a népesség állandó volt, az ôsnép nemcsak kultúráját, hanem nyelvét is megôrizte, így az újonnan betelepülôk csak beolvadni tudtak az itteni népbe. Az amatôr kutató úgy látja, az északra vándorlók tekinthetôk a magyarok ôsének, így amikor Árpád fejedelem megállt a Vereckei-hágón, már magyar nyelvterületre érkezett.

Radics Géza a Keresztény Pedagógusok Társaság szentesi csoportjának vendégeként tartott elôadást csütörtökön az ifjúsági házban.