Rögbi játékos Walesbôl

A játékosok amatôrök – a körülmények profik

A brit mondás szerint: “A foci úri sport, amit durva emberek játszanak. A rögbi egy durva sportág, amit úriemberek játszanak.” Magyarországon a rögbi nem tartozik a legnépszerûbb sportágak közé, ennek ellenére a területrôl is kerülnek ki olyan játékosok, akik rögbi tudományukat külföldön is kipróbálhatják. Ez a szerencse adatott meg Fekete Csanádnak, a Szentesi VSC “91-esek” játékosának, aki egy évet töltött Walesben. Az említett országban a rögbi nagyon népszerû, s nemzeti válogatottukat, a világ öt legjobb csapata között tartják számon. A hazatért Fekete Csanáddal, a kint szerzett tapasztalatokról beszélgettünk.

– Milyen osztályban játszott Walesben?

– Az ötödik osztályban. Ez, ha a magyar viszonyokat nézzük, az NB I-nek felel meg.

– Profik vagy amatôrök az említett osztály játékosai?

– Amatôr, de a körülmények profik voltak. Össze sem hasonlítható rögbi, és egyáltalán a brit sportkultúra a magyarral. Sokkal fejlettebb.

– Mi a különbség a magyar és a walesi rögbi között?

– Gyakorlatilag mi próbáljuk a legfejlettebb országok rögbijét úgymond követni, vagy utánozni. Fényévekre járunk tôlük. Ami alapvetôen különbözô: sokkal gyorsabbak, nemcsak a lábuk, hanem a fejük is. Fizikálisan a legjobb magyar csapatok is jók, de fejben túl lassúak.

– Meg lehet élni ott ebbôl a sportból?
– Az elsô három osztály az profi, illetve félprofi. A negyedik, ötödik, ahol én is játszottam, amatôr. Az elsô ligában szereplô játékosok nagyon jól megélnek. Az életszínvonalban is vannak különbségek.

– Milyen lemondással járt a kint töltött egy év?

– A sportág területén semmilyennel. Sokat köszönhetek a rögbinek. Sok módszert és játékszemléletet tanultam. Hazatérve a szentesi csapatnak sokat tudok segíteni.

– Mi a különbség a hazai és a kinti edzésmódszer között?

– A döntô különbség az edzéslátogatottságban mutatkozik. Itthon kevés csapat és játékos ûzi a rögbit. Az edzésen tíz-tizenöt fô vesz részt, Walesben ez a létszám negyven-ötven fô. A nagy edzéslátogatottság lehetôvé teszi a játékszituációk elméleti és gyakorlati végrehajtását. Magyarországon csak fizikálisan van arra mód, hogy igazából felkészüljenek. Kint profi edzôk irányítják a munkát, hazánkban nagyon kevés a szakember.

Dunás V. Zoltán