Százhúsz gyerek öröme

Angoltáborból jöttem...

Képaláírás: A táborozók egy része (balról jobbra) Berkes Gyöngyi, Bodonovits Regina, Udvardi Péter és Fekete Roland szép emlékeket ôriznek. (Fotó: Böbe)

Tábor, ahol nyáron tanulni is kell? Igen. Ráadásul nagyon népszerû a diákok körében. Az alábbiakban a Horváthné Erdôs Cecília, a Bartha János Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola angol tanára által szervezett táborról lesz szó, amit az idén Szigligeten rendeztek meg.

Más, hasonló táborokhoz képest több szempontból is rendkívüli ez a rendezvény. Mint megtudtuk, a magyar és a külföldi tanárok is ingyen tanítanak. A szülôk csak az önköltségi árakat fizetik ki. A többit pályázatokból fedezik.

– Idén az Oktatási Minisztérium 550 ezer forint támogatást adott a táborra. Ekkora összeget gyermekrendezvényre talán még senki nem nyert a városból. Ennek nagyon megörültünk, hiszen a tavaly elôtti 100 ezer forint is nagy összeg volt. Ezen kívül az Ifjúsági és Sportminisztérium Dél-alföldi Regionális Tanácsától kaptunk 200 ezer forint – mondja a tanárnô, majd még hozzáfûzi:

– Eddig tanított már ausztrál, angol, skót, ír, amerikai anyanyelvi tanár a táborban. Az idei rendezvény attól is különleges, hogy a BBC Rádiót is érdekelte a program, mi az, amiért kilenc éve összejönnek a gyerekek és a tanárok.

– Hány fôs volt a tábor?

– Az idei táborban százhúsz gyerek vett részt, húsz tanár irányította a munkát. Két éve bekapcsolódott Kiskunfélegyháza is, éppen a Szentesi Életben olvastak rólunk, így került elôször egy nyolcéves kislány a táborba, majd a rá következô évben már kilencen, az idén meg negyvenen vettek részt a munkánkban. Egy közösen elkészített alapítványban gondolkodunk, hogy a szegényebb családokból húsz tehetséges gyereket ingyen táboroztattunk.

Szigligeten hét különbözô szintû angol nyelvi és két német csoport verbuválódott össze, az óvodás kortól egészen a haladó korig. Elsôsorban szentesi gyerekek. Volt, hogy a kétgyermekes szülô is bekapcsolódott a tanulásba. A vándortábor most másodszor választotta Szigligetet, elôtte Bükkszéken, Orfûn voltak. A cél az angol társalgás gyakorlása, nyaralás mellett. Délelôtt négy órában foglalkoztak az idegen nyelvvel, kötetlen formában, délután pedig különbözô kirándulások tették színessé a programot.

Hogyan vélekednek minderrôl a résztvevôk? Bodonovits Regina a Horváth Mihály Gimnáziumból érkezett a táborba, harmadikos tanuló: – Nagyon élveztem, mert sok ismerôsöm, sok barátom van ott, nagyon jó a társaság. Az a legjobb benne, hogy anyanyelvi tanárok foglalkoznak velünk, kötetlenül beszélgethetünk, nemcsak az órákon, hanem a programok során is.

Fekete Roland a csongrádi Sághy Mihály Ipari Szakközépiskolából (negyedikes): – Marketinget tanulok, most voltam ötödjére a táborban. Nagyon élvezem, már az angol nyelv miatt is. Sok barátra tettem szert ez idô alatt. Remek programok vannak, szeretem amikor a tábortûz mellett énekelünk, ahogyan az egyik tanár, Steve Jones gitározik, koncertet ad a tábortûz mellett.

Berkes Gyöngyi a Bartha János Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola harmadikos tanulója: – Második alkalommal vettem részt a táborban, megkedveltem én is, nagyon. Délutánonként kirándultunk, közben jó volt angolul beszélgetni A csoportból sokan levelezünk a tanárunkkal. Egy amerikai fiatalemberrôl van szó. Járt már Szentesen, nagyon tetszik neki a város, azt mondta, szeretne visszajönni.

Udvardi Péter Regina osztálytársa a gimiben: – Hetedik alkalommal táboroztam, most éreztem magam a legjobban. Tetszett, ahogyan a tanárok beszéltek, nem úgy, mint idehaza a nyelvórákon, nem olyan iskolaízû volt az egész. Az eltelt egy hét alatt jót tanultunk, jót szórakoztunk.

– A szentesi szülôknek külön köszönet jár, mert évek óta vállalják, hogy a tábor után több napos nyaralásra hívják meg az anyanyelvû tanárokat – veszi át a szót Horváthné Erdôs Cecília. – Nagyon szimpatikus a hozzáállásuk. Volt olyan szülô, kettô is, akik többet fizettek be azért, hogy egy harmadik gyerek eljöhessen. Sokat segíti a munkánkat a Szentesen élô angol házaspár, Griff Tedd és felesége, Debbie.

– Meghatározzák ki hányszor mehet?

– Nem. Annak ellenére, hogy túljelentkezés van. Közel hetven százalékuk visszatérô. Már megszokták egymást, baráti társaságok alakultak ki. Itt is van móka, vidámság, igazán kellemes, családias a légkör.

Lovas József