Mundér és társadalom

A Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem megrendezése 1999-ben példaértékû volt az országban, hiszen a szervezôk úttörôként kezdtek bele nem mindennapos próbálkozásukba. Akkoriban a helyiek, a szomszéd várak lakói nem is igazán értették, érezték, mirôl van szó. Napjainkra, két évvel késôbb már várt és ismert nyári tudományos rendezvénnyé nôtte ki magát.

Az elsô három alkalommal Csongrád volt, a következô három évben Szentes lesz a nyári egyetem székhelye.

Annak idején még a NATO és az ország elôtt álló uniós csatlakozás gondolata adta az ötletet a nyári egyetem megrendezésére, így 1999-ben NATO Kommunikációs tréningre, 2000-ben Millenniumi történelemtudományi konferenciára várták az érdeklôdôket. Idén az elôzô két esztendô áttekintése és a következô három év uniós konferenciáinak átgondolása adta az euroatlanti nyári egyetem magvát.

Túri Andrea, az Euroatlanti Klub titkára elmondta: fejlôdô tendenciát mutat a hallgatóság létszámának és összetételének alakulása, valamint maga a szervezés is. Csongrád mindig szívélyesen fogadta a résztvevôket, s az elôadók, hallgatók is ragaszkodtak a Körös-toroki városhoz. Éppen ezért lesz nagy kihívás, hogy a következô három esztendôben egy bejáratott város, Csongrád helyett új helyszínen, Szentesen rendezik meg a nyári egyetemet. Túri Andrea bízik a jövô év rendezvényének sikerében, nem véletlenül választotta az idei nyári egyetem nyitó mottójának a Széchényitôl kölcsönzött gondolatot: “Bízzunk magunkban, bízzunk erônkben, készületlen azonban soha ne lépjünk síkra, s erôinkkel jobban gazdálkodjunk mint eddig...”

Idén az ország valamennyi részérôl érkeztek résztvevôk. S ami jellemzi mindennapjainkat, az most kívülrekedt a tudományos elôadások ajtóin: fiatalok és idôsebbek, a különbözô generációk tudtak együtt dolgozni. A jövôben külön szekció megszervezését is tervezik fôiskolásoknak, egyetemistáknak, sôt a 14-18 éves korosztály bevonása is felvetôdött.

A nyári egyetem másik meglepô tapasztalata az volt, hogy a civil résztvevôk visszajelzései szerint igazi élményt jelentett a katonás precizitással, profi módon megszervezett laktanya-bemutató Hódmezôvásárhelyen és Szentesen.

Az ismertetett témák azonban közel sem kizárólag honvédségi tárgykörbôl kerültek ki. Ezt igazolták a nagy tudású szociológus, filozófus, közmûvelôdési, mûvészeti elôadók is.

A hallgatóság, a közel egy hét után, az elôadók népszerûségi listáját is összeállította. A szavazatok alapján a legsikeresebb elôadást Szöllôsi Erzsébet filozófus, fôiskolai tanár tartotta, ôt követte Prof. Szauter Lajos történész, nyugalmazott egyetemi tanár és Mucsi József szociológus.

A III. Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetemre idén hatvan hallgató iratkozott be, akik közül harminchatan látogatási bizonyítványt is átvehettek.

Horváth Ágnes