Modern táncshow a színházteremben

Mûvészeti iskolások vizsgaelôadása

Képaláírás: Örvendô gyermekarcok az I. Nyári Moderntánc Est bemutatóján. (Fotó: Böbe)

Vass Sándor táncpedagógus négy évvel ezelôtt döntött úgy, hogy feladja mindennapos tanítói munkáját, és felköltözik a fôvárosba. Azzal a kemény elhatározással, hogy táncoljon, másrészt pedig képezze magát. Úgy érezte, vidéken nincs meg az a háttér, amiben fejlôdni tudna.

Dolgozott a Pesti Vigadóban, majd fél évig Spanyolországban táncolt, azután a Budapest Táncszínház következett, amelynek – igaz, szabadúszóként – ma is tagja. Persze, azért nem teljesen szakadt el Szentestôl, egy-két napot fenntartott arra, hogy itt tanítson. Így történhetett meg, hogy amikor hazatért a Baleár-szigetekrôl, ’99 októberében Keller Jánosné, a Jövônkért Alapfokú Mûvészeti Iskola vezetôje megkereste azzal, hogy indítsanak egy tagozatot.

– Amit addig mûveltem, az showtánc, a látványról szól, igazából nem ezt akartam, a mûvészibb munkát szeretem. A kortárs modern tánc ugyan nem annyira eladható, de ez a fajsúlyosabb, a gyerekek fejlesztésében, példamutatásban mindenképp – mondja.

A mûvészeti iskola moderntánc tagozatán általános iskolás gyerekekrôl van szó, bár tulajdonképpen bárki járhat táncot tanulni, csak éppen – a vonatkozó törvény szerint – 18. év fölött nem kaphat bizonyítványt. Jelenleg ötvenen végeznek a csoportban, a tagozat telt házzal mûködik, alig férnek el a különben jó házigazdának bizonyult Hegedûs László Helyôrségi Klubban.

– Az elsô órában lényegében testképzés folyik, ahol az alapot kapják meg a gyerekek, lényegében ott formálódik olyanná a testük, hogy késôbb a komolyabb dolgokat is el tudják végezni. A másodikban a klasszikus balett alapjait tanulják meg, ezzel is továbbfejlesztik a mozgáskultúrájukat, aztán a modern dzsessztánccsoport következik, ahol a kortárs modern tánc technikai alapjaival foglalkoznak, hogy azután a negyedik órában mindazt a tudást, amit addig elsajátítottak, felhasználják.

Június 23-án, szombaton este 6 órakor pedig minderrôl képet kaphat a nézô a Tóth József Színházteremben. A II. Nyári Moderntánc Est keretében lesz a mûvészeti iskola tanulóinak vizsgaelôadása. Mit fognak látni? Természetesen azokat a mûvészeti produkciókat, amiket a tanár úr kiosztott a vizsgára. Emellett orosházi, mártélyi, budapesti és szegvári csoportok is részt vesznek a bemutatón.

– Ôk is a tanítványaim, megkapják a színpadra lépés lehetôségét, hiszen nagyon fontos, hogy a gyerekek is meg tudjanak mutatkozni, érezzék azt, hogy van értelme, célja annak, amit csinálnak. Vendégünk lesz a Bolero Táncsport Klub és a Zöldág Néptánccsoport is. Szeretnénk az embereket közelebb hozni a tánckultúrához. Megmutatni mindazt, amit a táncban tud a város. Vannak tehetséges fiatalok, remek, színvonalas produkciókat láthatunk majd, komoly funky- és hip-hop koreográfiákat. Ének, nagyszerû zene színesíti a palettát, a nézô betekintést nyerhet az óráinkba is, ahogyan tanítunk. Mindezt képzeljék el egy komoly fénytechnikával – mondja Vass Sándor.

Na persze, ô sem maradhat ki a mûsorból. Spanyolországból hozott anyagra táncol, amelyhez a Budapest Táncszínház mûvészeti vezetôje, Földi Béla készített koreográfiát. Na igen, a tanárnak is meg kell mutatkoznia a gyerekek elôtt.

Lovas József