Falra kerültek a férfiak is

Aktfotók a galériában

Képaláírás: Pethô Pál Zoltán: Ölelés, II. díj

Hogy változik a világ! A most kezdô fotósok már talán el sem hiszik, hogy két évtizede még kisebb vihart kavart egy-egy aktfotó-kiállítás a városban. Mára nagykorú lett a szentesi országos aktfotó pályázat és tárlat, mert szerencsére a gondolatok is változtak. Csak az esztétikai megjelenítés, a színvonal lett a valódi értékmérô. A képkészítôk nem a megítélésre, hanem a fényre, a formára és a tartalomra figyelnek. A fotók izgalmasak, a közölt gondolatok elevenek, a megjelenített formák gyönyörûek.

Sorban a tizenegyedik tárlatot rendezték meg Szentesen. A kiállítást megnyitó Kruzslicz Pálnak, a szentesi seregszemle egyik kiötlôjének és korábbi gondozójának fenti gondolatait továbbvíve kimondhatjuk: a látvány önmagáért beszél, az emberi test izgalmas megjelenítésének bemutatóján.

A pályázatra 71 szerzô 373 alkotása érkezett be. A közönség – a szakzsûri ajánlása alapján – 36 szerzô 78 fotóját láthatja a Kossuth téri galériában. Új színfoltja a kiállításnak, hogy bôvült a férfiakttal jelentkezô fotósok aránya. Eddig nagyon kevés ilyen felvételt láthattak a látogatók a tárlatokon. Mi ennek az oka? Nagy István, a helyi fotókör vezetôje a következôképpen fogalmaz: a férfiakról a képet nehezebb elkészíteni. De a másik irányból is megközelíthetô a dolog. Mint mondja: a nôi fotós kevesebb, a férfiak pedig fôként nôket fotóznak. Ilyen egyszerû.

És most ezen a téren is változott valami. Külön öröm, hogy a zsûri második díjban részesítette Pethô Pál Zoltán helybéli fotós Ölelés címû alkotását. Ami pedig a már említett színfoltot illeti, a kép elôterében éppen egy férfit ábrázol.

Az ünnepélyes díjátadás július 7-én, szombaton este 7 órakor lesz a galériában, amelynek kistermében Nagy István önálló kiállítása látható. (A tárlatról a következô számunkban írunk, a kiállítás július 14-éig, keddtôl péntekig 10–13 és 15–18, szombaton 9–13 óráig tekinthetô meg.)

Szentes egyidejûleg elnyerte a honi fotográfia egyik legnagyobb eseményének, a Fotómûvészeti Nyári Egyetemnek és a hozzá tartozó, sorban immár XVIII. MAFOSZ-szalon megrendezésének a lehetôségét. Tavaly egyébként a Kurca-parti város fotósai nyerték el a Magyar Fotómûvészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének fôdíját. Az alkotótelep ideje alatt (július 7–14.) a tervek szerint számos kiállítás örvendezteti meg a tárlatlátogatókat. A XVIII. MAFOSZ-szalonnak a Hegedûs László Helyôrségi Klub, a III. Országos Vasutas Fotókiállításnak a Móricz Zsigmond Mûvelôdési Ház, a helyi fotókör bemutatkozó kiállításának a mûvelôdési és ifjúsági ház ad helyet. Csongrádon pedig a tavaly elhunyt Balogh István Szilárd fotómûvész emlékkiállítása látható majd.

(lovas)