Elismerés és virágesô pedagógusoknak

A tudás hordozói

Pedagógusokat köszöntöttek a minap. A mûvelôdési és ifjúsági ház megtelt ünneplô emberekkel, felnôttekkel és gyerekekkel, akiknek a naphoz illô színes mûsorral és még színesebb virágcsokrokkal kedveskedtek. A köszöntô pedig szólt a város és a környék valamennyi pedagógusának: óvónôknek, tanítóknak, tanároknak, az intézmények szakmai oktatóinak és technikai dolgozóinak, mindazoknak, akik a háttérmunkában biztosítják az iskola mûködését. Szirbik Imre polgármester nekik köszönte meg azt az áldozatos munkát, amely nemcsak a katedrán vagy az oktatószobában van jelen, hanem azon kívül is, hiszen a pedagógus nap mint nap magatartásával, személyes példájával hitelesíti mindazt, amit a katedrán elmondott.

És talán jelképes az, hogy az 50 éve katedrára lépô együtt ünnepelt azokkal, akik a pályájukat most kezdték el, azokkal a diákokkal, akik munkájukkal, tanulmányi eredményeikkel országos elismerést vívtak ki, felkészítôikkel egyetemben.

– Az oktatás-nevelés így kerek egész. Tégláról téglára, generációról generációra épül, de ennek akkor van értelme, ha ez az építô munka folyamatos. Ami azt jelenti: sikerült átadni a tudást, és akkor a szentesi diákok büszkén léphetnek ki az intézmények kapuján, hogy a magyar, az európai nemzetek társadalmában építsék a jövôt – jelentette ki a polgármester.

Farkas Sándor országgyûlési képviselô levélben fogalmazta meg gondolatait. Mint írta: “Az oktatási intézmények fenntartói valamilyen jelképes, anyagi és szellemi ajándékkal próbálják ezen a napon tiszteletük jelét adni a pedagógus társadalom irányában. Tudjuk, a polgári kormányzat erôfeszítései az önök munkájának és életének elismerésére nem a kívánt mértékben valósulnak meg. De azért higgyék el, mint politikus és mint szülô, nagy hálával és szeretettel gondolok önökre”.

Ritka alkalom, amikor férj és feleség egyszerre kaphatja meg díszdiplomáját. Törôcsik Ferenc és Törôcsik Ferencné 50 évvel ezelôtt vehette kézbe tanítói oklevelét. Ôket köszöntötték elsônek. Pontosabban a tanár urat, mivel a felesége a kórházban tartózkodott kivizsgáláson. Törôcsik Ferencné a tanítóképzô elvégzése után Magyartésen, majd Nagymágocson tanított. 1956-ban került a szentesi Köztársaság téri iskolába, ahol nyugdíjazásáig, 1985-ig dolgozott. Nyugdíjasként még négy évet tanított.

Törôcsik Ferenc Szentesen, a D-oldali általános iskolában töltötte gyakorló tanítójelölt éveit 1950–51-ben. Diplomáját megszerezve oda tért vissza. 1954-tôl gyógypedagógiai iskolában tanított, munka mellett szerezte meg gyógypedagógiai tanári oklevelét. 1972-ben városi logopédusi állást kapott. Ezt a munkakörét látta el 1988-ban történt nyugdíjazásáig.

Az oktatási miniszter “Pedagógus Szolgálati Emlékérem” kitüntetést adományozott Kis Pál Attiláné igazgatónak és Gágyor Jánosné tanárnak (Petôfi Sándor Általános Iskola), Piti Péter Pálné tanárnak (Gróf Széchenyi István Általános Iskola), Medgyesi Istvánné tanárnak (Szent Erzsébet Katolikus Ált. Iskola), dr. Csiky Lászlóné, Kádár Imréné és Mészáros Ferencné tanároknak (Pollák Antal Mûszaki Szakközépiskol), Bandula Mihály tanárnak (Zsoldos Ferenc Mûszaki Szakközép- és Szakmunkásképzô Iskola).

Az Oktatási Minisztérium kimagasló munkája elismeréseként fôtanácsosi címet adományozott Bertók Gyuláné körzeti vezetô óvónônek (Kiséri óvoda), Garai Ferencné körzeti vezetô óvónônek (Apponyi téri óvoda) és Bóka Imre igazgatónak (Deák Ferenc Ált. Isk.).

Kimagasló pedagógiai munkásságáért városi elismerésben részesült: Marcsó Zoltánné tagóvoda vezetô (felsôpárti óvoda), Garainé Szász Katalin óvodapedagógus (kiséri óvoda), Felföldiné Mácsai Violetta óvodapedagógus (Kossuth utcai óvoda), dr. Kása Sándorné tagóvoda vezetô (Köztársaság u. óvoda), Verasztó Józsefné vezetô óvónô (Szent Erzsébet Katolikus Óvoda), Sineger Julianna logopédus (nevelési tanácsadó), Tóthné Török Ildikó tanár (Deák F. Ált. Isk.), Ambrus Erzsébet tanár (Klauzál Gábor Ált. Isk.), Janiga Lászlóné tanár (Koszta József Ált. Isk.), Szekeres Zsuzsanna tanár (Petôfi Sándor Ált. Isk.), Tomcsányiné Lucz Szilvia tanár (Kiss Bálint Református Ált. Isk.), Benedek Tibor tanár (Szent Erzsébet Katolikus Ált. Isk.), Bányainé Déló-Nagy Gabriella gyógypedagógus (Rigó Alajos Ált. Isk.), Kovács Ferenc nevelôtanár (általános iskolai kollégium), Lakatos Béla zongoratanár (Lajtha László Zeneiskola), dr. Sztanticsné Tóth Erika tanár (Horváth Mihály Gimnázium), Udvardi István Tibor tanár (Bartha János Kertészeti Szakközép- és Szakiskola), Papp Eszter Erzsébet tanár (Boros Sámuel Közgazdasági és Humán Szakközépiskola), Bojtos József igazgatóhelyettes (Pollák Antal Mûszaki Szakközépiskola), Sutka Rozália tanár (Zsoldos Ferenc Mûszaki Szakközép- és Szakiskola).

A szakszervezeti munkáért Eötvös József-emlékérem arany fokozatát kapta Toókos Ferencné (Horváth Mihály Gimnázium), ezüst fokozat kitüntetésben részesült Virágh Györgyné (felsôpárti óvodai munkáltatókörzet), a kitüntetés bronz fokozatát kapták: Bóka Imréné és Pintér Erzsébet (Rigó Alajos Óvoda, Ált. Isk., Szakiskola, Diák- és Gyermekotthon), valamint Mucsi Lajosné (Zsoldos F. Mûszaki Szakközép- és Szakiskola). (A különbözô versenyeken helyezéseket elért diákok és felkészítô tanáraik névsorát lapunk következô számában közöljük.)

L. J.