Több mint “ráadás”

Dr. Bácskainé Fazekas Márta, a Horváth Mihály Gimnázium igazgatója a Szentesi Élet május 18-ai számában “Drámais ráadás gála” címmel kedves invitáló cikkében tudatta a május 23-ai elôadás elôzményeit.

A 22 éves drámai tagozat szentesi és országos jelentôségét a “ráadás” is fényesen igazolta. “Színházi és filmes találkozókon, mûvészeti fesztiválokon elegendô kimondani a varázsszót: Szentes, s mindenki számára ismerôsen cseng a név”. Majd így folytatta az igazgatónô: “A sokoldalú színész, rendezô, volt diákunk Alföldi Róbert szerint is “Szentes fogalom, minôségi fogalom”.

A március 24-ei elsô bemutató után sem csupán udvarias “barátsággal” fogadtuk a drámaisok játékát, amely jóval több volt mint “sima ráadás”: varázslatra sikerült a javából!

Az elsôévesek (vagy 9. dések) kiváló mustrázói a márciusi szereplésüket egy “érleltebb” produkcióval múlták felül. Akár Petrik Andrea balladamondására, vagy Tóth Tímea és Székely Kata vidám hangvételû verselésére gondolunk. Czár László zene nélküli néptánc ritmus-produkcióját ismét vastapssal jutalmaztuk. Színpadvezetôjük, Csapiné Matos Ibolya már-már kamaszos izgalmát a boldogság mosolyává oldották tanítványai.

A másodévesek (illetve 10. dések) csoportját ismét Perjésné Dózsa Erzsébet biztos szakmai igényessége vezette sikerre. Gál Roland éneke a “nôi kezek” igézetérôl és Pantali Brigittáé is szép élményt nyújtott. Szabó Gábor Svejk monológja nagy nézôi sikert aratott most is.

A sors különleges ajándéka, hogy Bácskai Mihály nyugalmazott igazgató kollégám a drámai tagozat létrehozásán túl még mindig rendez, és szakmai tanácsaival segíti a sikeres produkciók születését. “A három lovag és az ing” címû francia nyelvû elôadás országos sikere (a Frankofón Fesztivál döntôse) nem a véletlen szüleménye Antonjuk Éva segítô közremûködésével. Külön érdekessége a produkciónak, hogy szereplôi közül jó néhányan nem is drámaisok.

Az est fénypontjaként a harmadévesek (azaz 11. dések) ismét Tom Sawyerrel remekeltek. A 11. d osztály elôadása több vidéki városban szerepelt különbözô meghívások kapcsán: az Országos Diákszínjátszó Egyesület hagyományos, országos fesztiváljának döntôbe jutott elôadása; angol nyelven a szintén évente zajló angol nyelvû Országos Színjátszó Fesztivál nyertese (ugyanitt a legjobb férfi fôszereplô díját Krisztik Csaba nyerte el). Az ô hármas szerepformálása (éneke “a lovag” és Huckleberry Finnként) olyan teljesítmény volt, amely talán megfelelne a színmûvészeti felvételi elsô két rostája sikeres mércéjének is. Az egész osztály sikerkovácsa Keserû Imre, aki a Hamlet rendezésével kezdte és a sajátos Dioptria c. darab után még 30 elôadás rendezôjeként tisztelhetjük szentesi pályafutása során.

A végzôsöket most nem a “Szentivánéji álom” c. vígjáték bemutatása képviselte – érthetô okból: érettségi vizsgára való felkészülésük amúgy is sok idôt és energiát jelent.

Viszont méltóan helyettesítették az egész évfolyamot. Gothár Márton és Kovács Lehel, akik már valóban is túljutottak a színmûvészeti felvételik elsô két rostáján. Gothár Márton Csehov Sirályának Trepljov monológjával, míg Kovács Lehel Moličre Versailles-i játékok címû alkotásából az író monológjával nyújtottak igazi színházi élményt. A szintén 12. d. osztályos Szabó Mónika Katona Klári “Mozi” c. dalával bizonyította nagyon tehetséges, impulzív egyéniségét.

Grecsó Zoltán maga szerkesztette tánckompozíciója híven tükrözte férfias jókedvét.

Földi Vilmos