A Tóth József Színházteremben a szentesieknek

Drámais ráadás gála

A szentesi deszkákon már felléptek: Hevesi Tamás, Alföldi Róbert, Fesztbaum Béla, Náray Erika, Széles László, Bajomi György, Nyírô Bea, Szekeres Adrienn, Kerekes Viktória, Cvetkó Sándor, Gazdag Tibor. . .

Várkonyi Zoltán, a budapesti Vígszínház egykori igazgatója a 70-es években, látva a zsúfolt színházakat, azzal az ötlettel állt elô, hogy meg kell kétszerezni a teátrumok számát, rengeteg színész kell a rádióhoz, tévéhez, filmhez is. A színészképzôkkel viszont csak a kiábrándult, csalódott, elégedetlen fiatalok számát szaporították volna.

Bácskai Miska bácsi, a pedagógus, a gimnázium akkori igazgatója eközben azon gondolkodott, az akkor már országos hírû szentesi diákszínjátszásból kiindulva, milyen új típusú osztállyal rukkoljon elô. Megszületett az agyában a terv: “ Egy olyan új típusú, még soha nem látott képzést kell indítani, amely a készségeket, képességeket fejleszti, hogy bárhol, bármilyen pályán és szituációban meg tudjanak nyilvánulni, ki tudják magukat fejezni, fölismerjék a helyzeteket, megértsék a másikat és önmagukat. Érzékenyek és nyitottak legyenek, valóban közösségi szellemûek, tudjanak cselekedni másokért is. Talán még a világot is formálni tudják majd.”

1978 szeptemberében beindult az elsô irodalmi – drámai osztály. Örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy a kísérletnek részese lehettem, elsôsorban osztályfônöki minôségemben, de mint nyelvtanár is lubickolhattam. A ma már országos, sôt szerénytelenség nélkül mondhatom, nemzetközi hírû idegen nyelvû színpadi produkcióink azokból az orosz nyelvû színdarabokból nôttek ki, amelyeket a drámatagozat hôskorában mutattunk be.

Aztán az elsô osztály után jött a második, a harmadik…, 2001 szeptemberétôl immár a huszonnegyedik osztály.

Az érdeklôdés nem csökken. Jönnek diákok kis országunk minden vidékérôl. A távolság, a sok-sok kilométer, a közlekedés nehézségei, a szülôi háztól való korai elszakadás, a biztonságot jelentô szülôi gondoskodás hiánya, a kisváros korlátai, semmi nem tartja vissza ôket attól, hogy Szentest és csak Szentest válasszák, mert Szentes és a Horváth Mihály Gimnázium a mindenkori drámaisok számára ugyanazt jelenti. Színházi és filmes találkozókon, mûvészeti fesztiválokon elegendô kimondani a varázsszót: SZENTES, s mindenki számára ismerôsen cseng a név.

A fiatalon közismertté, népszerûvé vált színész, rendezô, festô, Alföldi Róbert, iskolánk volt diákja a kilencvenes évek elején ezt írta: “Büszke vagyok arra, hogy ha kiderül a színházi szakmában valahol, hogy honnan jöttem, mindenkinek felcsillan a szeme és valami jó dolgot várnak tôlem. Szentes fogalom; minôségi fogalom.”

Milyen is a drámais lét? …Versek, prózák, dalok, jelenetek, énekkar, táncóra, énekpróba, beszédtechnika, színházi alapismeretek, filmesztétika, filmtechnika, próbák magyarul, franciául, angolul vagy németül, jópofa Mikulás-mûsor, bensôséges karácsonyi összeállítás, izgalmakkal teli Mustra, fergeteges Gimi Gála, téli mûsoros teadélután, tartalmas, sokszínû prózai-, zenés-, táncos szereplés a szalagavató ünnepségen, fellépés városi szeretetakciókban, versmondás március 15-én a Kossuth téren, ünnepi testületi ülésen, tavaszköszöntô a Kurca-hídon, fellépések iskolai ünnepségeken, sanzonversenyen, önálló esten, fesztiválokon, határ menti és külföldi szereplések, tisztán csengô, szívbôl jövô dal az esti szerenádon, mûsor a ballagáson…Ja! És háromnegyed nyolctól kettô óra tízig hétszer negyvenöt percben tanári elôadás, frontális osztálymunka feleléssel , dogaírással megspékelve, házifeladat, otthoni munka, sziló, szabad sziló a kollégiumban, majd érettségi, felvételi.

Ezek a drámais gyerekek ebben a tanévben még egyszer színpadra állnak. Szeretnék megmutatni magukat Szentes város lakosságának, az ittenieknek, a hazai közönségnek.

Ezúton tisztelettel meghívom Önöket. Szeretnénk, ha kíváncsiak lennének ránk, ha találkozhatnánk a mûvészet szentélyében, a Tóth József Színházteremben május 23-án, szerdán 19 órakor, és szeretném, ha barátsággal fogadnák gimnazistáink színház iránti szeretetébôl, tiszteletébôl fakadó mûsorát.

A szentesi deszkákon most fellépnek: x.y. , x.y. ,x.y. . . .

Dr. Bácskainé Fazekas Márta

a Horváth Mihály Gimnázium igazgatója