Alkotó pedagógusok tárlata a galériában

Rejtôzködô tehetségek

Az alkotó pedagógusok vándortárlata, amely Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyét fogja át, ez évtôl kaput nyitott a nagyvilágra. Megszületett a gondolat, miszerint azokat is hívják meg a kiállításra, akik az országhatáron kívül magyarul oktatnak, nevelnek. A tárlat most már hivatalosan is a Duna–Tisza–Maros Eurorégió kulturális rendezvényévé vált.

A fôtéri galéria kiállításának megnyitóján Szirbik Imre polgármester annak a reményének adott hangot, hogy jövôre már nemcsak a vajdasági, hanem erdélyi vagy más területeken élô pedagógusok kiállítanak nálunk. Bízik abban, hogy a pedagógusok alkotókedve nem múlik el. A katedrán eltöltött napi munkájuk mellett marad idejük alkotni is, nemcsak a saját, hanem mindannyiunk örömére.

Fodor Gábor, az Oktatási Minisztérium fôosztályvezetôje bevezetô szavaiban József Attilát idézte. Maga a program is, hiszen címének a következôket adták: “Rejtelmek, ha zengenek”. Azt mondta a fôosztályvezetô: a tárlat megmutatja a rejtôzködô tehetséget, minden pedagógus feladata, ôrt állni az értékek felett, a tanítványok élete felett, mindig a jó oldalon, a talpig nehéz hûségben, amit ez a pálya megkövetel.

– A tanár, éppúgy mint a szülô, létezésével is nevel, mozdulatai, gesztusai, szavai, értékrendje mind nyomot hagy a diákban. Különösen akkor, ha veszi a bátorságot, és a másik oldaláról is megmutatja magát. Azok a gyerekek, akik látják ezeket az alkotásokat, másképpen néznek majd tanáraikra, és akár fel is kiálthatnak majd: jé, a tanár bácsi, tanár néni ilyet is tud?! Amit nem mondhatnak el szavakkal, elmondják alkotásaikkal. – jelentette ki Fodor Gábor.

Borsodi Ágnes pedagógustól, a tárlat szervezôjétôl megtudtuk, hogy a nagy múltra visszatekintô kiállítást három évvel ezelôtt élesztették újra. Hogy miért? – A pedagógusok aránylag kevés helyen tudják megmutatni önmagukat. A két évvel ezelôtti kiállításunknak nagy felfedezettje volt az a Borsi Sándor szobrászmûvész, akinek nagy sikerû önálló kiállítása nemrég zárult a galériában. Közel ötven alkotó száz mûve érkezett be, abból válogattunk.

A helyi önkormányzat, a mûvelôdési központ, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád Megye Önkormányzata, valamint a Pedagógusok Szakszervezete által rendezett tárlaton 26 alkotó munkáját állították ki. Közülük nyolcan nyertek különbözô díjakat. A fôdíjasok: Mónus Szilvia (Hódmezôvásárhely), Kolláth Edit (Csongrád), Szabó Mariann (Szentes).

A megnyitón közremûködött: Lakatos Béla (zongora) és Kónya Krisztina (ének). A kiállítás május 26-áig, keddtôl péntekig 10-13 és 15-18, szombaton 9-13 óráig látogatható.

(lovas)

(Fotó: Böbe)