Berki nélkül is gyôztek a Fülöp-tanítványok

Európa legjobbjai között a lányok

Képaláírás: Gyôri Eszter, a vezéregyéniség. (Fotó: Böbe)

Ugyancsak “fülig ért a szájuk” a pólós vezetôknek a szombati OB I-es férfi bajnoki rajt után, amikor hírét vették a plzeni nôi BEK-elôdöntô addigi eredményeinek. A legutolsó bajnoki cím jogán ugyanis a Carnexi Szentesi VK hölgyei képviselték hazánk színeit a nyolcas elôdöntôben, és az elsô két mérkôzés megnyerése után biztos továbbjutók voltak. A fiúk pedig idehaza az OSC Britisch Knight csapata ellen kezdték meg az alsóház rájátszását, és ôk is begyûjtötték a papírforma szerint járó két pontot. No de, menjünk sorjában!

Még hét közben elutazott Szentesrôl Csányi László edzô, dr. Tóth Gyula volt szövetségi kapitány és Sóti Lajos technikai vezetô irányításával a Varga Z., Gyôri E., Waszlavszki K., Vér A., Molnár A., Tari Gy., Makra M., Pengô Á., Rozgonyi E. és Arató J. összetételû csapat, a többi Kurca-parti fiatalt, mivel nem érték el a LEN alsó korhatárát, kizárta a verseny szabályzata. Így aztán a pesti segítség, Dancs K., Ádám Zs., Györe E., Kisteleki D. és Pápai M. csatlakozott az utazókhoz.

Az elsô mérkôzésre a hazai cseh bajnok ellen került sor, bár a találkozó a vártnál szorosabb eredményt hozott, a végén biztos gyôzelemnek örülhettek lányaink (8–5). Szombaton dôlt el a továbbjutást jelentô második hely sorsa: a spanyol bajnok Sabadell, ahogy az várható is volt, igen kemény diónak bizonyult. Ne felejtsük el, korábbi csapatunk éppen a portugáliai selejtezôn kapott ki a spanyol bajnoktól, pedig akkor még a Tóth lányokat, Szremkót, Sipost, Kádárt és Drávuczot is felvonultathattuk. Így aztán ne csodálkozzunk, ha nincs határa Csányi edzô és tanítványai örömének, amikor Gyôri 3, Molnár 1 és a vendég igazi sportember, Dancsa Kati 2 góljával 6–5 arányban legyôztük a hispánokat. A vasárnapi zárómeccsen az Uralocskától elszenvedett 18–6 arányú vereség sem tudta kisebbíteni a sikert: csapatunk Európa legjobb négy együttese közé jutott!

Most aztán arra is fény derül, miért volt felhôtlen a boldogság az OSC meccs után. A jó telefonhírek találkoztak a hazai siker élményével. Fülöp Tibor tanítványai immár a Svájcba távozott Berki András nélkül a vártnál sokkal erôsebb OSC-vel találkoztak. A vendégek között sok fiatal tehetséges, volt KSI- tanítvány kifogástalan küzdôszellemben állt ellen a hazai rohamoknak, amelyek ezúttal közel sem voltak olyan eredményesek, mint a kupatalálkozón. A mieink eleinte érthetetlenül sokat kapkodtak, idegeskedtek, így aztán az úszásban és erônlétben is a kupaellenfélnél sokkal többet nyújtó vendégek az elsô két negyedben megkeserítették a Kurca-pari legénység életét. A második félidôben aztán jött a hazai henger, már 10–5-re vezettek Tordayék, amikor a cseréknek is lehetôséget adott Fülöp edzô, és a vendégek ezt kihasználva, csökkentették az elônyt.

Kontavill Szentesi VK–OSC British Knights (11–8)

Szentes: Némethy–Juhász, Torday 3, Csörgô 2, Kiss 2, Szabó 1, Szénászky 1. Csere: Zsarkó, Zentai 1, Kéri 1, Szabics, Vígh, Magyar. Edzô: Fülöp Tibor.

Kozák János