Múzeumigazgató volt a nagyapja

Csalog Gábor zongoraestje

Február 7-én, szerdai napon este 6 órai kezdettel Csalog Gábor zongoraestjére várják a nagyérdemût a Lajtha László Zeneiskola hangversenytermébe. Ennyi lehetne a szokásos hír, nagyon is szûkszavúan. Ám a publikum rendszerint többre kíváncsi.

Ki is a tehetséges mûvész valójában? A témában Bodrits István könyvtáros, szerkesztô, lexikográfus állt a segítségünkre. Tôle tudjuk, a komolyzene elhivatott mûvelôjének némi kötôdése is van a városhoz. Nagyapja, Csalogh József régész révén (a világhírû Szegvár-Tûzköves feltárója), aki 1954–64. között volt a Koszta József Múzeum igazgatója. (Édesapja Csalog Zsolt, a közelmúltban elhunyt neves szociográfus.) Csalog Gábor 1960-ban született, hatéves korában kezdett el zongorázni, 11 évesen felvették az Állami Zeneakadémiára, a rendkívüli tehetségek tagozatára. Tanára volt Czövek Erna, Ránki Dezsô, Kocsis Zoltán, Kurtág György, Kadosa Pál és Schiff András.

Tanulmányait az Indiana Egyetemen Sebôk György professzornál folytatta, akinek 2 évig az asszisztense volt.

Gyakran játszik kortárs zenét, sok magyar szerzôvel áll munkakapcsolatban. Kurtág Györggyel 1980 óta dolgozik együtt, mûveit gyakran ô mutatja be vagy adja elô. Kurtág György írja róla: “Csalog Gábor számomra az egyik legkiválóbb magyar zongoristánkká vált.... Képességei és teljesítménye hazai és nemzetközi összehasonlításban is páratlanok”.

A Bartók Béla Zenemûvészeti Szakközépiskola kamarazene tanára. Csaknem valamennyi európai országban koncertezett, az utóbbi években egyre több lemezfelvétele jelenik meg.

Álljon itt két részlet a róla szóló kritikákból. “Csalog a szó szoros értelmében médium, aki érzésem szerint bármikor képes a hiteles közvetítésre.” (Kocsis Zoltán) “A mai koncertéletben kevesen vannak, akiknek zenélése ilyen beszédes...”. (Jacob Siskind, The Citizen, Ottawa)

Szentesi zongoraestjén Schubert, Brahms, Beethoven és Kurtág mûveket hallhatunk tôle. A rendezvényre a mûvelôdési központ felnôtt hangversenybérletei érvényesek. Jegyek a helyszínen is kaphatók.