Épül az idõsek átmeneti szállása

Pályázaton nyert milliók

A vonatkozó törvény elõírja, hogy minden 10 ezernél nagyobb lélekszámú településen muködtetni kell az átmeneti elhelyezést biztosító intézményt az idõsek számára. A törvény mellett tényként kell kezelni: az idõsek átmeneti elhelyezése szakmai feladatként is egyre sürgetõbben jelentkezik.

A Szociális és Családügyi Minisztérium pályázatot írt ki ez év februárjában, amire áprilisban a szentesi Gondozási Központ is pályázott, a szociális alap és szakellátások fejlesztésére.

A pályázat benyújtásának azonban elõzményei is vannak. A kiséri városrészben, a Nagyörvény utca 53. szám alatt, a II. számú idõsek klubjában 1998-ig muködött az átmeneti szállást is biztosító idõsek klubja, amely hat személy befogadására volt alkalmas - Hódi József, a gondozási központ gazdasági vezetõje. A törvény szerint azonban ilyen, bentlakást biztosító intézmény csak 10 vagy több ággyal muködhet, így ezt az intézménytípust a megyei közigazgatási hivatal és az ÁNTSZ rendelkezése alapján 1998 decemberében be kellett zárni.

1999 májusában az önkormányzat képviselõ-testülete hozott egy határozatot, miszerint '99. július elsejétõl a gondozási központnál a hétvégi és munkaszüneti napokon a szakfeladatokon belüli ellátást megszünteti. A döntés úgy szólt, hogy az így keletkezett megtakarításokat már 99-ben, majd 2000-ben is egy átmeneti idõsek otthonának a beruházási költségeire kell fordítani - taglalta Hódi József.

1999. végén a tervek alapján már elkezdték a munkát az épület átalakításával. Az intézmény saját megtakarításai azonban az átépítési munkáknak csak egy részét tudták fedezni, így a gondozási központ pótlólagos forrásra nyújtotta be a pályázatot. Júliusban kapták a határozatot: 2,7 millió forintot nyertek a munkálatok befejezésére. A munkák tehát gõzerõvel folynak, elõreláthatólag a rászoruló idõsek még idén birtokukba vehetik a felújított átmeneti szállást a Nagyörvény utca 53 szám alatt.

H.Á.